A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

257. Papp Kristóf - Aveiro, Portugália

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Papp Kristóf jelentkezik a portugáliai Aveiróból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2006-ban kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy az iskola befejezése után külföldön vállaljak munkát, egyre inkább elkezdtem érdeklődni Portugália iránt, miután egyre több portugál barátra leltem otthon, Budapesten. Egy idő után a nyelv is megtetszett, úgyhogy más nem volt hátra, mint álmodozás, tervek szövögetése, az elhatározás és a felkészülés a kiutazásra. A suli befejezése után a testvérem jóvoltából ott maradtam annál a cégnél, ahol a gyakorlatomat is töltöttem, így volt lehetőségem spórolni a nagy kalandra. A cégtől való kilepést és az indulásomat 2007 augusztusára tűztem ki. Körbejártam a nagykövetségeket, a Portugáliával kapcsolatban álló magyar cégeket, az összes internetes oldalt, ahol bármilyen létező munkalehetőség után keresgéltem. A megérkezés után, három hónapig jártam a várost munka után kutatva, de a több száz elküldött önéletrajz és céges megkeresések után, amikor már a hazautazásom terveztem, jött a jó hír, hogy felvettek egy telekommunikációval foglalkozó multinacionális céghez. Így hát 2007 novemberében a kalandos, erasmusos légkörben eltöltött és örök élményű lisszaboni hónapok után, átköltöztem az ország északi részén található Aveiróba, ami mindössze 77 kilométerre van Portótól.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Portugália nagyszerű és izgalmakkal teli ország, a lakói kedvesek, segítőkészek és befogadóak az új jövevényekkel szemben. Az év jelentős részében enyhe idő van, de a házak 80 százalékában nincs fűtés, például az irodánkban sincs. Így én rettenetesen fáztam az első télen, amit itt töltöttem. A hőmérséklettel alapjában véve nincs probléma, mert 2-10 fok korul mozog egész télen, de a csapadékos, hűvös levegő és az, hogy sehol sem tudsz felmelegedni, eléggé zavaró egy idő után. Aveiróban kb. 50 000 ember lakik, nagyon szép rendezett kisváros rengeteg csatornával, ezért is hívják Portugália Velencéjének. A tengerpart mindössze öt-tíz percre van kocsival. A város hangulata nekem nagyon tetszik, és szinte mindent megvan, amire szükségem van. Sajnos egész Portugáliában az éjjel-nappali boltok száma konvergál a nullához, viszont cserében a bevásárlóközpontok és éttermek minden nap éjfélig, egy óráig nyitva vannak, így az éjszakai élet is kitolódik az otthonihoz képest, és a munkaidő is általában nyolc-tíz körül kezdődik, amit én kifejezetten szeretek. Mindent összevetve én inkább az otthoni négy évszakot preferálom, mint az itteni hosszú őszt és hosszú nyarat.

Mi hiányzik Magyarországról?
Anyukám, a főztjei. Apukám, a beszélgetéseink, és a testvérem nagyon-nagyon. Ezen kívül hiányzik a pálinka, a mustár, a fehér paprika és még sok más étel, amit itt nem lehet kapni. Hiányzik az erdők illata, a Balaton, sörözés az Örs vezér téren. A Szimpla kert és a rengeteg barát, akiket otthon hagytam, e miatt a kaland miatt. Hiányzik a budapesti éjszakai élet és a vidéki nyugalom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A kávé, az a nyugodtság, ahogy a mindennapjaikban élnek itt az emberek, stressztől mentes környezet, a sport, a tengerpart, a kollégák.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal annyiban különbözik az otthonitól, hogy itt nem kell azon gondolkoznia az embereknek, hogy mit fognak enni a hónap végen. Nyugodtan megengedhetik maguknak, hogy akár minden nap egyszer egy kis étteremben ebédeljenek vagy vacsorázzanak (Hétvégén rendszeres program, hogy a család együtt ebédel valamilyen tengerparti étteremben). A másik, szemmel látható különbség, hogy az emberek nagyon sokat adnak az öltözködésükre és megtehetik, hogy márkás boltokban vásároljanak ruhát maguknak. Ezek a különbségek a hozzánk képes nevetségesen alacsony adóból (20 %), a kicsivel nagyobb fizetésből és abból adódnak, hogy télen szinte semmit sem költenek fűtésre, továbbá a legtöbb cégnél 14. havi fizetést is adnak. Az emberek egyértelműen kiegyensúlyozottak, nem a múlton és nem is a jövőn merengenek, hanem a mának élnek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Itt Aveiróban 0,3 euró óránként (76 forint) a központban, de ez egy kisváros. Buszjegy Lisszabonban 0,65-0,75 euró (164-189 forint), illetve az éjszakai járat 1,30 euró (328 forint), egy kis sör (2 dl) 0,7-0,8 euró (176-202 forint) körül van. Egy kávé pedig 0,35-0,7 euró (88-176 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
400-600 euró (100 800-151 200 forint) itt, Aveiróban.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
300 eurót (75 600 forint) megerőltetés nélkül félre tudok rakni havonta, de ebben az évben ezt mind utazásra és az élet élvezeteire költöm. Jövőre már elkezdek félretenni, és talán pár év múlva összegyűlik az álmaim autójára való.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Többé-kevésbé, emberekkel és technikával is körül vagyok véve, a munkafeltételek és a munkakörnyezet meg egyszerűen csodálatos, meseszerű.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal pörgősebb, ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy Aveiróban van egy óriási campus, rengeteg helyi és Erasmus-diákkal, akik hozzák a városba a pezsgést és a bulikat, továbbá itt van a tengerpart is karnyújtásnyira. És ha mindez nem lenne elég, itt szinte minden naposak az esti összejövetelek, vacsorák, és közös sporttevékenységek (foci, kosár, röplabda, tenisz).

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, a munka után lemegyek a tengerpartra, és abban reménykedem, lesz majd hideg sör a bárban.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Eddig majdnem minden nap a sok sörről beszélgettünk, de most végre itt az igazi meleg idő.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Csak egy tegnapi újságot tálaltam, ezen az van, hogy a Sporting 5-3-ra nyert a Benfica ellen.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Foci. Van céges csapatunk is.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Van itt két elég színvonalas diszkó és négy-öt bár, de ha nem lenne elég, akkor Porto csak 45 perc messzeségből hívogat, a rengeteg szórakozóhelyével. Egyébként itt kedd, csütörtök az éjszakába nyúló bulik napja, mivel a város a hétvégére általában kiürül.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Az biztos, hogy Magyarországon fognak felnőni, és mindenképpen arra nevelem majd őket, hogy legyenek nyitottak az emberek és más kultúrák iránt, ahogy nekem is megvolt a választási lehetőségem, nekik is szívük joga lesz eldönteni, hol akarnak élni, és miben akarnak hinni.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!