250. Schnellinger Diana - Weißenfeld

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Schnellinger Diana Weißenfeldről mesél.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Nyolc évvel ezelőtt au-pairként kerültem egy München melletti kertvárosba, Markt Schwabenbe. Az egy év letelte után, úgy gondoltam, hogy itt talán jobban tudnék boldogulni, ezért úgy döntöttem (akkor még kellet vízum) a még egy hónapig érvényes vízumom ellenére, hogy itt maradok.(Ami akkor nem volt veszélytelen, kitoloncolhattak volna papírok hiányában.) Aztán megismerkedtem valakivel, aki biztosította számomra a feltételeket, ma ő a férjem, kislányunk apukája.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Pár évvel ezelőtt költöztünk ide. Weißenfeld Németország legnagyobb tartományának (Bayern) fővárosa melletti kis tehénszagú falu, persze jó értelemben. Olyan pici, hogy se postája, óvodája, iskolája, polgármesteri hivatala sincs, ezért igazgatásilag a szomszédos Vaterstettenhez tartozik. Az, hogy nem nagy, nem válik hátrányára, sőt! A falu közepén emelkedő, XI. században épült templom romantikus stílusú, majd a későbbi restaurálások során barokkosodott. Ismertetőjele a már messziről látható vaskos torony, és a barokkra jellemző kupola, ami méltó pompát ad a helynek. Található még itt egy családi hangulatú étterem, a hozzá tartozó hotellel, ami mindig tömve van a müncheni vásárok alkalmával ideözönlött látogatókkal. A nagy földműves kúriákon kívül van még pár családi- meg ikerház. És hogy a legfontosabbat ki ne felejtsem, egy ipari szeszfőzde, aminek a szolgálati lakásában mi lakunk. Ebből áll az egész település.

Természetileg nézve, ha szép az idő, az Alpok gyönyörűen kirajzolódik a felhők alól havas hegycsúcsaikkal. Ellenkező irányba nézve a híres müncheni TV-torony látható. Ünnepek idején idáig eljönnek a tűzijáték fényei. Soha nem laktam nagyvárosban, kivéve gyermekkorom egy részét, amit Székesfehérváron töltöttem, de ha belegondolok, nem is hiányzik. Az állandó tülekedés, az a sok ember - már nem tudnám megszokni. Itt nem látni tömött buszokat, ahol az emberek, mint a szardíniák préselődnek össze szatyrokkal, hátizsákokkal. A buszos közlekedés itt amúgy sem divat. Sokan S-Bahnnal járnak, ami olyan, mint a metró, csak a föld felett megy. Nagyon praktikus, és gyorsan el lehet vele jutni szinte mindenhova. Ezen kívül szinte mindenkinek van autója.

Hogy miben rosszabb? Itt mindig idegen maradok, hiába német a férjem, a kislányom - nem számít.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányzik a családom, a testvérem családostól, a nagymamám és az a pár barát, aki megmaradt a sokból, és hogy én se maradjak ki a sorból: a Túró Rudi, a Sport-szelet, pacalpörkölt, halászlé.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Hiányozna az itteni családom, az egyetlen itteni magyar barátnőm, a szép lakásunk, aminek minden egyes szegletét mi hoztunk rendbe.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal valamivel magasabb az otthoninál, de nem szabad elfelejteni, hogy a kerítés itt sem kolbászból van. A munkanélküliség itt is nagy. Talán a középréteg itt jobban érezhető mint otthon. Igaz, hogy most csak egy fizetésből élünk, mert gyesen vagyok (ami nevetségesen kevés) de, ha összehasonlítom a rokonaim fizetésével, akkor kiderül, hogy még mindig könnyebben megyek el nyaralni vagy haza, mint ők. Ebből adódik, hogy ha nem kell a napi megélhetésért foggal-körömmel küzdeni, három állásban dolgozni, akkor kiegyensúlyozottabb az ember. Bár sok emberrel nem tartom a kapcsolatot, de ha Münchenben járok, sok mosolygós arcot látok.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Nálunk nincs parkolási díj, de a városban, attól függően, hogy mikor, meddig és hol parkolsz lehet óránként 3,50euró is (882 forint), a buszjegy 1,10 eurónál (277 forint) kezdődik, régiókra van osztva, azon belül változik, lehet napi, hétvégi, egyszemélyes, családi, stb. jegyeket venni .Van, amelyik a vonattal kombinálható - nagyon praktikus. A mozi, a naptól függ, általában kedden olcsóbb 5-7 euró (1260-1764 forint) között mozog. A sör nálunk 2,50 euró (630 forint)egy fél literes korsó, de tavaly az Oktoberfesten egy Maß Bier (1 liter) 9 euró (2268 forint) volt, ami szerintem túlzás, de a sok millió látogató mégis kifizette. Egy kávé 1-1,50 euró (252-378 forint), a kávé fajtájától függően.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás lakás itt majdnem annyiba kerül, mint a városban 600-800 euró (151 200-201 600 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jövedelmem nincs, mert mint már említettem gyesen vagyok. Sajnos soha nem tudtam igazán spórolni. De mint a legtöbb szülő, a gyermekemnek rakok félre, hogy ha majd felnő, tudjon valamit kezdeni. Persze, ha az infláció ilyen mértékben rontja a pénzt, lehet hogy csak egy fagyira futja majd belőle. Nem tudom.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mindig is anya szerettem volna lenni, ezt eddig is tudtam, de kislányunk születése csak megerősített ebben. Mivel kihalófélben lévő szakmákat tanultam (szűcs, tímár), az érettségim meg nem jelent semmit, már nehezen tudnék elhelyezkedni. Most az álmaimat próbálom megvalósítani. Marcipán bevonatú, meseszerű tortákat gyártok. Soha nem tanultam,de van ezer ötletem. Még gyerekcipőben jár a gondolat, de remélem egyszer talán ebből fogok megélni!

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek mentalitásából adódóan ridegek, bár kedvesek is tudnak lenni. Éreztetik, hogy idegen vagyok. Soha nem fogom megszokni a képmutatást!

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tulajdonképpen csak a betegségektől félek, és reménykedem abban, mint minden anya, hogy békességben, szeretetben tudjam felnevelni a lányomat.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az elmúlt választásoktól hangos minden.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az olimpiai láng botrányával vannak tele a lapok. Természetesen van hír a 44. Tavaszi Fesztiválról is, ami ma veszi kezdetét. És egy focis hír: Egy óriási UEFA-sátor Salzburgban beszakadt.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mivel van családom, ritkán jutok el egyedül valahova, de a férjemmel meg a kislányunkkal gyakran járunk el a közeli Wildparkba, ahol az állatokat etetni és simogatni lehet. Vagy a közeli tóra nyáron, de egy óra utazással már a hegyekben találja magát az ember.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt, a faluban az egy éttermet leszámítva nincs semmilyen lehetőség szombaton szórakozni, de a város közel van, ott mindenki válogathat pénztárcájának, ízlésének megfelelően.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Amikor idejöttem csak pár évet szerettem volna maradni, de sajnos beleestem abba csapdába, hogy most már nem akarok innen elmenni. Haza csak látogatóba járunk. Sokszor szégyellem, de nem tehetek róla, az anyagiak - akárki akármit mond - sokat számítanak. A gyermekem itt született, valószínűleg itt is fog felnőni, de arra azért vigyázok, hogy soha ne felejtse el, hogy honnan származom, ha majd felnő, neki kell eldöntenie, hogy itt marad-e, vagy máshol szeretne élni. Akárhogy is dönt, mi mellette leszünk. Szerintem, ahol szeretnek és boldog vagy, ott van a hazád.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!