A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

271. Udvardy Andrea - Koppenhága

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Udvardy Andrea jelentkezik Koppenhágából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2001-ben Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban dolgoztam egy iskolában. Ott találkoztam , az éppen szakmai gyakorlatot töltő, dán párommal. Neki fél év múlva haza kellett utaznia, én pedig felmondtam a kétéves szerződésemet es utána jöttem. 2002 február óta vagyok itt. 2003-ban összeházasodtunk, azóta egy kislányom született. Magánvállalkozóként dolgozom itt, mert sajna a világhírű Pető-módszer itt nem éppen világhírű, így senki sem akart alkalmazni. Kurzusokat szervezek es egyéni programokat tartok mozgássérült gyerekeknek, és próbálom népszerűsíteni a módszert. Egyelőre több-kevesebb sikerrel. A következő hónapban megjelenik egy újságcikk rólam pár dán újságban, magazinban. Most ettől várom a csodát. Dánul már megtanultam, óriási erőfeszítés árán, mert nagyon nem tetszett a nyelv, és amúgy is mindenki, de tényleg mindenki ért és beszél angolul. De igazan integrálódni a nyelv nélkül nem lehetséges. Azt sem szerettem volna, ha nem értem a lányomat. Ő már folyékonyan beszel dánul.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Koppenhága emberi léptékű főváros. A legnagyobb a térségben (Skandináviában), de a csaknem másfél milliós lakosság még nem változtatta Koppenhágát zsúfolttá. Óriási külső kerületek vannak, a belváros nem nagy. Biciklivel kényelmesen megnézhető minden. Pezsgő az élet, tele van kávéházakkal és sörözőkkel. Nincs annál jobb, mint egy nyári délutánon, a kávéház teraszáról bámulni a bicajozó dánokat és közben élvezni a belváros szépségét. A tömegközlekedés nagyon jó, de kocsival szinte lehetetlen a belvárosban parkolni. Lehet bicikliket bérelni 20 koronáért (660 forint) és így érdemesebb bejárni a várost. Koppenhága fekvése nagyon jó, rengeteg szép strand és erdő veszi körül. Minden szuperül megtervezett, egyszerűen logikus és praktikus. A buszállomások például, mindenhol a S-tog (HÉV) vagy vonatállomás mellett vannak. Babakocsival bátran lehet közlekedni, mindenhol vannak liftek és a buszokon is van hely. Nagyon gyerekbarát, még a legunalmasabb hivatalban is van játszósarok a gyerekeknek.

A bürokrácia nem vészes. Mindent el lehet intézni a neten és a dánok el is intézik. A lakosság nagy részének van internete. Kézpénzt alig használnak, mindenki, mindenhol kártyával fizet. A dánok kicsit mások, mint a többi skandi. Nyitottabbak és barátságosabbak. Mosolyognak, kiegyensúlyozottak. Viszont hosszú évek kellenek ahhoz, hogy valakit igazán befogadjanak. A legtöbb dánnak gyerekkori barátai vannak. Nehéz a körbe betörni. Nekem is több magyar barátnőm van például itt, mint dán.

Amit nem szeretek: az időjárás. Én is biciklizem nap, mint nap és utálom az állandó szelet. A tél hosszú és sötét, gyakran esik. A tavasz viszont nagyon rövid, alig pár hét. Májustól szeptember végéig viszont nagyon kellemes idő van. És világos, még éjszaka is van egy kis fény, mintha sose menne le a nap.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család és barátok után, talán a spontaneitás. Itt nem lehet csak úgy beugrani egymáshoz látogatóba. Mindenki elfoglalt, jó pár hétre előre ki van töltve a határidőnaplójuk és előre meg kell beszelni a vacsoraidőpontokat vagy látogatásokat. A dánok ráérősek, ha mennek valahova, az mindig több órás program, hosszú kávézás, beszélgetés. Megadják a módját, de nekem hiányzik a pörgő társalgás. Azon kívül a magyar kedvenc kajáim, pl.:kifli. Találtam egy nagyon jó lengyel boltot, ahonnan beszerzem a kincseimet (magyar túró , szilvás gombóc, stb.). Isteniek a tejtermékek, sajtok, tejföl, de joghurtból nincs sokféle.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Szeretem a dán lakásberendezést, hogy figyelnek a legapróbb részletekre is, és télen mindenhol gyertya világit a szobákban. .Hiányozna a tenger és a város. Mar megszoktam, hogy ebédre hideget eszem én is, mint a dánok - talán ez is hiányozna. Hiányozna a sok-sok dán kisbolt, ahol a nagyon jó minőségű dán design ruhákat szerzem be. Hiányozna a nyugalom, na és persze az új dán családom. Hiányoznának a biokaják választéka is.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Jól szervezett minden és itt gondoskodnak mindenkiről. Magas az adó, de ingyenes az egészségügy (a hálapénz ismeretlen fogalom), ingyenes a továbbtanulás és van alanyi jogon nyugdíj. Ez egy jól működő társadalmat mutat, ami az embereken is látszik. Itt nem hajtanak. Nincs gürizés, annál több idő jut viszont a családra. Az esti hat óra sérthetetlen a gyerekes dán családoknál, akkor kezdődik a közös vacsora, ahol megbeszélik a napot. A legfontosabb dán szó, a hygge is ezt jelképezi, kellemes együtt töltött időt. Állítólag a dánok a legboldogabb emberek a világon, nos, én ezt nem cáfolom meg, tényleg nagyon kiegyensúlyozottak. Szerencses történelmük volt, átvészeltek két világháborút, annak borzalmai nélkül és talán ez is teszi, hogy nem ismerik a szenvedést. Az idősebbek is nagyon aktívak, a 70 év felettiek 40 százaléka sportol! Imádnak utazni, főleg télen. És megéri nekik, mert Dánia nagyon drága, így akárhova mennek nyaralni, kevesebbet fizetnek, mint itt. Nagyon fontos a környezet-, és állatvédelem. Van pénz biokajákra. Az egyik legtöbb bioételt fogyasztó állam Dánia.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolási díj változó: 500 forinttól akár 3000 forintig is terjed. Ha valaki rossz helyen parkol, az számolhat az 550 koronás büntetéssel (18 150 forint). A buszjegy ára zónánként változik, de egy órán keresztül akárhányszor felhasználható. A legolcsóbb, amikor csak két zónát használsz 17 korona (561 forint). A mozijegy nagyon drága, 75-100 korona között mozog (2475-3300 forint). A sör 25 koronától van (825 forint), a kávé 25 koronától (825 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
8000 korona (264 000 forint) körül kezdődnek az árak.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Minden hónapban más a bevételem. Félretenni egyelőre nem nagyon tudunk, mert a vállalkozásom sok pénzt elvitt. Egy házat szeretnénk pár éven belül. Az árak kétmillió koronától (66 millió forint) kezdődnek, úgyhogy van mire félretenni. Koppenhága az egyik legdrágább város a világon, sok pénz megy el a havi rezsire is. De hát, ez van, ezt választottam.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal jobb. Itt is van mit szidni, de a problémák eltörpülnek az otthoniak mellett. Munkaerőhiány van, úgyhogy, aki akar, az talál munkát és az itteni fizetésekből tisztességesen meg lehet élni.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A mostani kormány lejjebb vinné az adót, de csökkentené a kedvezményeket is. Ez a lányom jövője miatt érdekel. Az integrációs programunk sem a legtökéletesebb, sok probléma van itt Koppenhága belvárosában a gettók kialakulásával. Van olyan iskola ahol 80 százalék a bevándorló. Remélem, ezen változtatnak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most épp a pedagógusok sztrájkolnak. Úgyhogy, ha a lányom bölcsijében is sztrájk lesz, akkor ki kell találnunk egy "ki marad itthon a gyerekkel" tervezetet. A férjem pedagógus, elképzelhető, hogy akkor ő is itthon lesz.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A pedagógusok sztrájkolnak.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sportolás, strandolás, kirándulás, kávézókban ücsörgés és barátoknál vacsora.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Attól függ, hogy az anyósom ráér-e vigyázni a lányomra. Ha igen, akkor a lehetőségek száma végtelen, mozitól, kezdve, színház, koncert, étterem. Most van egy fantasztikus új kiállítás az emberi testről, azt szeretném megnézni és az új Indiana Jones filmet.

Ha anyós nem ér rá, akkor mi visszük a gyereket barátokhoz vacsira, vagy ők jönnek hozzánk. Az sem rossz.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Dánia tökéletes hely gyereknevelésre. Liberális, gyerekcentrikus. Nincs testi fenyítés otthon, az iskolákban kényelmesen évekig tanulnak olvasni, számolni (ellentétben Magyarországgal, ahol erre alig pár hónap marad) és nincs házi feladat. Nem tömik a gyerekek fejet mindenféle hiábavalósággal. Ellentétben ezzel, megtanulnak önállóan gondolkodni és csoportban dolgozni is. Tetszik az iskolarendszer. Egyelőre a dán bölcsiket próbalom megismerni. A lányomé fantasztikus. A családon belül is több joguk van a gyereknek, anyuka, apuka tiszteletben tartják csemetéiket. Nem azt jelenti, hogy csinálhatnak, amit akarnak, csak egy másfajta mentalitást jelent.

Igen, azt hiszem, szeretném, ha a gyermekem itt nőne fel, de a magyar kultúrát és mentalitást is el kell sajátítania. Úgy gondolom, minél több kultúrát ismerünk, annál többet nyerünk.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!