273. Drávai Tamás - Wanganui, Új-Zéland

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Drávai Tamás jelentkezik Wanganuiból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A történet egészen 2003-ig nyúlik vissza, amikor elég sokáig, csaknem egy évig munkanélküli voltam Szolnokon, a szülővárosomban. Informatikus diplomával, számítógépes területen sajnos nem tudtam elhelyezkedni. A problémát növelte, hogy az akkori közalkalmazotti leépítések miatt a barátnőm is az utcára került. A Munkaügyi Központban csak annyit tudtak mondani, hogy menjünk Budapestre. Nos, ekkor vetődött fel bennünk, hogy valahol külföldön kellene szerencsét próbálni. Kezdetben Ausztrália volt a célország, de a bevándorlási pontrendszer miatt nem sok esélyt láttunk arra, hogy valaha kivándoroljunk oda. Új-Zélandot is tanulmányoztuk, de közben elköltöztünk Pestre, és a külföldi álmokat félretettük. Következett három év a fővárosban, ahol alapjában véve jól éreztük magunkat, de hosszú távon nem éltünk volna ott. Dolgoztam pár cégnél, de nem igazán találtam a helyem, és sok rossz tapasztalatot gyűjtöttem, ezért ismét külföld felé kacsingattam, ami abból állt, hogy összegyűjtöttem az internetről Új-Zéland szinte összes számítógépes cégének elérhetőségét, és elküldtem nekik az önéletrajzomat. Hozzáteszem, ez csaknem egy hónapig tartott. Az egyik céggel jó kapcsolat alakul ki, és később állásajánlatot kaptam tőlük, ami azt jelentette, hogy elindíthattuk a munka-vízum megszerzésének folyamatát. 2007-ben sikeres vízumszerzés után Ausztria és Dél-Korea érintésével megérkeztünk Aucklandbe. Most Wanganuiban, egy helyi cégnél vagyok webdesigner és Joomla-fejlesztő, de egyéb felmerülő munkákat is elvégzek, ha szükséges.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Új-Zéland sokak szemében egy egzotikus ország, hiszen elég keveset hallani róla, és Magyarországhoz képest a Föld másik oldalán található. Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező ország, pezsgő turizmussal és jól kiépített látványosságokkal. Új-Zéland két nagyobb szigetből áll, amiket egyszerűen Északi- és Déli-szigetnek neveznek. Wanganui az északi sziget nyugati partján található a Whanganui folyó és a Tasman-tenger partján. Ezen a vidéken fekete a tengerparti homok, ami vulkanikus eredetű. Kezdetben ez furcsa lehet, hiszen mindenki fehér vagy arany színű partokról álmodik, de hamar megszokható. A város folyója sok uszadékfát sodor a tengerbe, amik később a partra kerülnek a hullámzás és az áramlatok következtében. Ez kicsit vadregényessé teszi a látványt. A közelben található a Taranaki-hegy, ami a világ egyik legszimmetrikusabb vulkanikus hegye, és alig kétórányi autóútra van a Ruapehu-hegy. Mindkettőn található sípálya. Szép, tiszta időben Wanganuiból is látható mindkét csúcs. Wanganui 40 000-es település, ezért nincs nagy nyüzsgés, de nekem megfelelő, mert nem szeretem a nagyvárosokat. Ez egy közösség, és szinte úgy érzi az ember, hogy mindenki ismer mindenkit. Magadénak érezheted a várost és a helyieket. A település alapvetően tiszta, rendezett és karbantartott. Az albérletek ebben a városban relatíve olcsók. A vízért itt nem kell fizetni (sok helyen nem kell Új-Zélandon). Az emberek kedvesek, mosolygósak és őszinték. Wanganui kiemelkedő maori kultúrával rendelkezik. A kisvárosnak természetesen van néhány hátránya, pl. kevesebb szórakozási és munkalehetőség, és aki a pezsgést szereti, az itt nem találja meg a számításait. A tömegközlekedés minimális.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyar nyelv, barátok, család, valamint néhány hazai, megszokott étel és sütemény.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A laza élet, a minimális bürokrácia, a hétköznapi politizálás hiánya, a gyönyörű természet, a sok szabadidős tevékenység, a kedves emberek, az L&P üdítő, a maori kultúra, a normális közlekedési morál stb.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Új-Zéland alapjában véve jóléti ország, ugyanakkor magyar szemmel nézve sok tekintetben elmaradott, például a házak minősége és technológiája nem a legjobb. Szerintem a legszembetűnőbb egy magyar számára, hogy itt mosolyognak az emberek, akár minden szituációban. Nemrég bicajjal majdnem elütöttem egy kismamát a babakocsival együtt, de ő ahelyett, hogy ideges lett volna, csak rám nevetett, és mondott valami vicceset. Nem akarta leszedni a fejem. Ez mindent elmond. Itt nem luxus a kocsi sem, és hatalmas a használtautó-piac. Ezért sokszor azok sem járnak új járművel, akik amúgy megtehetnék. A gazdagabb negyedekben sem láthatsz drága, luxusautókat. A hatalmas terepjárókat viszont nagyon szeretik.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás Wanganuiban kb. 60 cent (kb. 74 forint) óránként, de ez attól függ, hogy a parkoló hol található. Csak a belvárosban vannak fizető helyek, máshol ingyenes a parkolás. A mozijegy 7-10 új-zélandi dollár (861-1230 forint), egy buszjegy 1-3 dollár (123-369 forint), egy sör a boltban 2-3 dollár (246-369 forint), a kávé ára 1-3 dollár (123-369 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az emberek többsége kertes házban lakik, amelyek átlagosan minimum háromszobásak. De vannak úgynevezett unitok egy-két szobával 500-600 új-zélandi dollár havonta (61 500-73 800 forint) plusz rezsi. Egy átlagos kertes ház bérlése 700-1200 dollár (86 100-147 600 forint) között mozog havonta. Az albérletek többsége bútorozatlan. Általában mindenki hozza magával a bútorait, vagy vesz használtat.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mi ketten dolgozunk, a barátnőm részmunkaidős (napi hat óra). Több mint fele megmarad a havi fizetésünknek. Jelenleg nem gyűjtünk semmire, de a pénzt félretesszük erre-arra: egy hosszabb körút a Déli-szigeten, és hasonló dolgok.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
A 80-as évek eleje óta van számítógépem. Az angol nyelvet is a számítástechnika által tanultam közvetve. A munkámat szeretem, ha nyugisan mennek a dolgok. De aki ismeri az informatikát, az tudja, hogy ez nem mindig így van, de itt emberileg es anyagilag is meg vagyok becsülve, ezért nem panaszkodhatom. Néha nehezen ülök a hátsómon az irodában, főleg ha kint szép az idő. Nemrég a sors úgy hozta, hogy megismertem egy helyi maori hölgyet, aki tradicionális lenszövéssel foglalkozik, aminek itt régi hagyománya van. Szerettem volna bekapcsolódni a helyi művészvilágba, ezért úgy határoztam, hogy "támogatni" fogom a hölgyet. A szponzorálás abban nyilvánul meg, hogy ingyen megcsinálom a weblapját, és minden weblappal kapcsolatos költséget állok, valamint készítünk majd CD-ROM-okat, brosúrákat, névjegykártyákat, és sikerült elintéznem, hogy egy helyi boltban árusíthassuk a műtárgyait.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt nincs politizálás, még most sem, pedig ebben az évben választások lesznek. Néha megvitatják a helyi és országos eseményeket, az időjárást, vagy hogy mi történt a hétvégén. Az utcán gyakran rád köszönnek idegenek, csak úgy, vagy rád mosolyognak. A postán, a boltban Magyarországhoz képest kedvesek és mosolygósak még este ötkor is, és úgy érzed, a rendszer normálisan működik körülötted.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Sajnos mindennap tanúja vagyok annak, ahogy itt, Új-Zélandon is változik a természet, és az eddig tiszta turistahelyeken sokszor szeméttel találkozni. Ez az ország nagyon fiatal, ezért a külvilág kevésbé formálta át, de szerintem az úgynevezett civilizáció negatív hatásait itt sem lehet megállítani, és ezáltal Új-Zéland is el fogja veszíteni szűzies báját előbb-utóbb. Abban reménykedem, hogy nem így lesz, illetve szeretném, ha meg tudnánk alapozni a jövőnket. A célunk a kevesebb munka és a boldogabb élet, hiszen ezért jöttünk ide.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Emelkedett a benzin és a postai szolgáltatások ára. Nemrég egy tragédia történt, ami sokáig beszédtéma volt. Az egyik közeli folyón heten haltak meg (hat diák és egy tanár), amikor kenutúrán vettek részt. Egy hirtelen esőzés miatt sáráradat zúdult le a folyón, ami sajnos elsodorta a túra résztvevőit.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az egyik helyi újság első oldalán az áll, hogy Wanganuiban összefirkáltak (tageltek) pár épületet, például a könyvtárat, a csónakházat, és az önkormányzat pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki feladja a tetteseket. Másnapra a firkákat eltüntették a falakról, és egy hét múlva elkapták a három elkövetőt.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sport minden mennyiségben, horgászat, túrázás, nyáron természetesen a beach (Castlecliff Beach, Kai Iwi Beach, Ototoka Beach). Étterem, pub, mozi, illetve különféle események, programok látogatása.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Van számtalan bár és pub a városban, ezek közül néhány igen népszerű, de olyan igazi, táncos szórakozóhely itt nincs. Bizonyos helyeken élőzenét is lehet hallgatni, zenekarok lépnek fel. Emellett jó kikapcsolódás a mozi vagy a házibuli (főleg nyáron).

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Új-Zéland biztonságos, és rengeteg kalandlehetőséget nyújthat egy gyermek számára, de mindenki maga dönti el, hol szeretne élni.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!