Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET)
Az internet alapjául szolgáló számítógép-hálózat, pontosabban az első szélesebb körben kiépített IP-alapú hálózat. Az Egyesült Államokban a DARPA által létrehozott ARPANET az egyetemek és a fontosabb intézmények központi számítógépei között teremtette meg a kapcsolatot. Az egyetemek "szuperszámítógépeinek" összekapcsolásának elsősorban anyagi okai voltak: az USA kormányai nem kívánták tovább finanszírozni a méregdrága - új - gépek vásárlását, s inkább azt javasolta, hogy osszák meg egymás között a lehetőségeket (számítások, adatok továbbítása).

Creative Commons ("kreatív közvagyon")
Nonprofit szervezet, melynek célja az olyan kreatív művek mennyiségének növelése, melyeket mások legálisan felhasználhatnak vagy megoszthatnak egymással. A Creative Commons weblapja lehetővé teszi a szerzői jogvédelem (copyright) alá eső művek tulajdonosainak, hogy a védett jogok egy részét a közösségre hagyományozzák, míg más részét megtartsák. Mindezt változatos licenc- és szerződésformákkal segítik, melyek lehetővé teszik például a teljes közkinccsé nyilvánítást éppúgy, mint számos szabad licencelési formát a nyílt tartalom biztosításához. A cél a jelenlegi szerzői jogvédelmi törvények problémáinak elkerülése, melyek a tudás megosztását akadályozzák.

Google
Egy internetes keresőrendszer neve. Különlegességei közé tartozik a PageRank osztályozási módszer, a groups keresés, a képkeresés, valamint számos innovatív internetes adatkinyerési rendszer. A projektet Larry Page és Sergey Brin alapította, mindketten a Stanfordi Egyetemen végeztek.

Google Book Search
A Google azon szolgáltatása, mellyel a beszkennelt és digitális adatbázisban tárolt könyvek tartalmában kereshetnek a felhasználók. A keresési eredmények a "rendes" webes keresés találatai fölött jelennek meg az oldalon. A könyvet áruló helyekre mutató hivatkozások, valamint egyéb tartalmilag kapcsolódó reklámok is megjelenhetnek. A Google korlátozza a könyvekből mutatott oldalak számát a felhasználók nyomon követése révén. 2005 novemberében a szolgáltatás még béta állapotban van, de az adatbázisban már több mint tízezer könyv megtalálható, és a keresési eredmények között beszkennelt oldalak is láthatók.

Google Earth
Ingyenes számítógépes program, ami virtuális földgömbként használható. A Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve. A programban a Föld minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták és az adott pont magassága. Az USA nagyobb városaiban lévő épületekről és a felhasználók által kiválasztott, elkészített és beküldött épületekről 3D modelleket is tartalmaz. Lehetőség van a Google Earth internetes közösség által beküldött szöveges információk és fényképek megjelenítésére (ezek általában valamilyen szempontból érdekes helyekre hívják fel a figyelmet). A programban kiválaszthatók a megjelenítendő információk, például:
turisztikai nevezetességek, közlekedési információk (utak, vasutak, repülőterek), határok, üzletek címei, Wikipédia szócikkek (a Geographic Web menüpont alatt választható).

internetprotokoll (Internet Protocol, IP)
Az internet (és internet alapú) hálózat egyik alapvető szabványa (avagy protokollja). Ezen protokoll segítségével kommunikálnak egymással az internetre kötött csomópontok (számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák stb.). A protokoll meghatározza az egymásnak küldhető üzenetek felépítését, sorrendjét stb.

spam
A fogadó által nem kért, elektronikusan, pl. e-mailen keresztül tömegesen küldött hirdetés, felhívás. Az így kapott információk a fogadók túlnyomó része szempontjából érdektelenek, így fölösleges sávszélességet, tárhelyet, szellemi ráfordítást igényelnek tőle. Mivel a spameket a feladóik milliós nagyságrendben képesek rövid idő alatt kiküldeni, ez jelentős terhelést jelent az internet használói számára. A spamek egy része tudatosan megtévesztő, a fogadó kihasználására törekszik.

TCP/IP
Betűszó, az angol Transmission Control Protocol/Internet Protocol (átviteli vezérlő protokoll/internet protokoll) rövidítése, mely az internetet felépítő protokollstruktúrát takarja. Nevét két legfontosabb protokolljáról kapta, a TCP-ről és az IP-ről. Történetének kezdete az ARPANET idejére (1969) tehető, 1974-ben Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn dolgozta ki az ARPANET új protokollstruktúráját, mely az NCP-t (Network Control Protocol) hivatott kiváltani. Kezdeti kiforratlan verziói után 1979-ben dokumentálták a 4-es verziót, mely 1983-ra teljesen leváltotta az NCP-t. Az ARPANET-ből azóta kifejlődött internet azóta is ezt a protokollstruktúrát használja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről