A pilóták szigorítanák a doppingteszteket

Vágólapra másolva!
A Forma-1-es versenyzők újabb és egyben sokkal akkurátusabb doppingteszteket sürgetnek, mert véleményük szerint idővel, más sportokhoz hasonlóan náluk is elterjedhet a tiltott szerek használata.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi rendszer szerint a szövetség alkalom adtán véletlenszerűen kiválaszt egy-egy versenyzőt, akit vizeletminta leadására kötelez. Igen ám, egyesek szerint a legújabb teljesítményfokozó szerek vérvétel nélkül teljesen észrevétlenek maradnak az irányító testület előtt, ami ellen mindenképpen tenni kell valamit a közeljövőben.

"Mindannyian elég fittek vagyunk, ezért nincs félnivalónk. Azonban egy olyan szer, mint az EPO, amit elterjedten használnak a profi kerékpárosok, kétségkívül növelni tudná az erőnlétet, és a koncentrációs képességet. Személy szerint én szigorúbb ellenérzéseket szeretnék, mint a jelenlegi, nevetséges tesztek" - mondta egy magát megnevezni nem kívánó versenyző az Autosport magazinnak.

Bár egyesek szerint nincs miért szigorítani a teszteken, a GPDA egyik vezetője, Mark Webber szerint igenis meg kell bizonyosodni arról, hogy senki se juthasson jogosulatlan előnyhöz a tiltott szerek használatával.

"Meglepő számomra, hogy vannak egyesek, akik nem tesznek ez ellen semmit. Érthetetlen számomra, hogy miért ódzkodnak a doppingtesztektől, ha nincsen félnivalójuk" - magyarázta a Williams versenyzője. "Profik alkotják ezt a sportot, így a kételyeket minél előbb el kell oszlatnunk. Nem akarok bolhából elefántot csinálni, de kérdezem én: miért nem szigorítunk az ellenőrzéseken?"

A Versenyzők Érdekvédelmi Szervezete (GPDA) a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) együttműködve az év végéig eldönti, milyen megszorítások szükségesek a jövőben ezen a területen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!