A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Isten hozott a semmiből!

Vágólapra másolva!
A Superman macskanadrágjában feszítő fiatalember két éve még reményteljesen villogott minden hollywoodi producerre egy bárpult mögül, és legfeljebb az álmaiban repkedett a Föld körül. A filmvilág minden valamirevaló szívtiprója szóba került a szerepre, mégis egy ismeretlen mered ránk a vászonról és a címlapokról. Az ugródeszkát követheti ragyogó karrier vagy csúfos bukás - összállításunk áttekinti az utóbbi évtized legnagyobb lehetőségekhez jutott jöttmentjeit Anakintól Bridget Jonesig.
Vágólapra másolva!

Brandon Routh (Superman visszatér)

Előző foglalkozása: bárpultos, modell

Az áttöréshez vezető út: A 26 éves, fogpasztamosolyú Brandont állítólag évek óta azzal nyösztetik ismerősei, hogy kiköpött Christopher Reeve, sőt három éve még egy Halloween-ünnepség jelmezversenyét is megnyerte Clark Kent/Superman jelmezben. Az iowai prérikről Hollywoodba vezető út során nem jött rosszul a Ken-baba külső és az alkalmi modellmunkákat hamarosan alkalmi tévészereplések követték. Számunkra legismertebb a Szívek szállodája vagy a Will és Grace epizódjaiból lehet, de ez még édeskevés lett volna, hogy Nicolas Cage-dzsel, Josh Hartnettel vagy Jude Law-val versenyezzen egy ligában a szerepért. Rendezők jöttek-mentek a projekt élén, és nemegyszer vitték is magukkal a választottjaikat. Ha lehet hinni a pletykáknak, Tim Burton addig variált, míg az ő szuperembere (Nicolas Cage) szépen kiöregedett a kék kezeslábasból, McG (Charlie angyalai) jórészt ismeretleneket tesztelt, Brett Ratner pedig minden huszonéves B kategóriás sztárt körbeudvarolt, köztük Hartnettet, Ashton Kutchert és Ian Somerhaldert (a Lost-ból). Ratner végül a befutó rendező, Bryan Singer bevált szuperhőseivel (X-Men) vigasztalódhatott, Singer pedig elhajtotta A passió Jézusaként nevet szerzett Jim Caviezelt, és inkább visszanézte az elődjei által megszemlélt nevesincs kezdőket.

Dobbantás vagy hasas? A rossznyelvek nem mulasztották el a lehetőséget, hogy a rendező nyíltan vállalt homoszexualitását felemlegessék, és egyúttal Brandon, sőt maga az új Superman-karakter nemi irányultságát is megkérdőjelezzék. A kéretlen hírverést a krisztusi párhuzamok is súlyosították, de az első hétvége bevételi eredményei arra utalnak, hogy a nézők nem bánják, ha szuperhőseik összetett, ellentmondásos lények, nem pedig maszkabálból szalajtott ripacsok. Routh és Singer imidzse egy cseppet sem csorbult, és 2009-re biztosra ígérik a folytatást ugyanebben a felállásban. Addig pedig bő két éve van a fiatal színésznek, hogy elkerülje a skatulyát, és a földön járva is meghódítsa a közönséget.


Renée Zellweger (Jerry Maguire - A nagy hátraarc)

Előző foglalkozása: koktélfelszolgáló egy sztriptízklubban, horrorfilmáldozat

Az áttöréshez vezető út: A svájci és norvég szülők lányaként Texasban nevelkedett Renée az iskolai drámaoktatás keretében kezdett érdeklődni a színészet iránt, és nem is kellett Hollywoodba költöznie ahhoz, hogy szerepet kapjon pár a környéken forgatott produkcióban (Nyakunkon az élet, A zenebirodalom visszavág). A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című horror-borzadály leginkább arról nevezetes, hogy Renée-t és az ekkoriban szintén a sztárság kapuján kopogtató Matthew McConaughey-t is itt láthatjuk első nagyobb szerepükben. 1996-ban még minden kezdő színésznő álmainak netovábbja lehetett egy romantikus komédia főszerepe Tom Cruise oldalán. Cameron Crowe rendező és az akkoriban még vonzó (és normális) Cruise Winona Rydert, Cameron Diazt, Marisa Tomeit vagy Bridget Fondát szerették volna megcsípni Jerry Maguire titkárnőjének, de Rydert például azért kellett elutasítani, mert Tom mellett állva úgy néztek ki, mintha testvérek lennének. Renée alig akart hinni a fülének, amikor végül őt választották, különösen, hogy épp aznap már egy fitying sem volt a bankszámláján.

Dobbantás vagy hasas? Az idealista sportügynök története tökéletes arányban volt szívmelengető románc, fergeteges vígjáték és humanista dráma, a főszereplők pedig egytől egyig győztesként jöttek ki a kalandból. Cuba Gooding Jr. Oscart nyert, Cruise-nak máig ez a legelismertebb alakítása, Renée pedig Amerika kedvenc szomszédlánya lett, akihez hamarabb küldték a jó forgatókönyveket, mint Sandra Bullockhoz vagy Winona Ryderhez. A Betty nővér sikere után a britek döbbenten fogadták, hogy a sudár texasi lány elhappolta a chardonnay-szürcsölő, blázos, kissé túlsúlyos szingli-ikon szerepét Helen Fielding bestsellerének filmváltozatában, de ma már el se tudnánk képzelni mást Bridget Jonesként. Legparádésabb alakítása a Chicago Roxie Hartja, ahol cérnavékony hangjával is megállta a helyét a dögös szereplőtársak között, zsinórban harmadik Oscar-jelölése (Hideghegy) pedig végül díjra is vált, és a köszönőbeszédben nem véletlenül utalt vissza a Jerry Maguire-ra. Legközelebb újra brit akcentussal, Beatrix Potter gyermekregény-írónő szerepében láthatjuk (Miss Potter).

Matthew McConaughey (Ha ölni kell)

Előző foglalkozása: mosogatófiú, trágyalapátoló

Az áttöréshez vezető út: Texas másik nagy büszkesége nem kívánta édesapja olajbizniszét tovább vinni, és inkább Ausztráliában próbált szerencsét a legkülönbözőbb alkalmi munkákkal. A csirkefarm után jogásznak készült, de egy hirtelen megvilágosodást követően inkább dráma szakra váltott a texasi egyetemen. A fiatal tehetségekhez igen jó szemmel rendelkező Richard Linklater fedezte fel tökéletes kis tinédzser-komédiájához (Tökéletlen idők), amelyben gimiből kiöregedett szoknyavadász tahót alakított több mint meggyőzően. (Klasszikus mondata: "Ezt imádom a gimis csajokban, haver! Én öregszem, ők ugyanolyan fiatalok maradnak.") A Renée Zellwegerrel forgatott Texasi láncfűrészes-folytatást komoly kritikai siker követte a Lone Star-ért, ami belépőül szolgált a nagymenők világábam és Matthew megkapott egy kisebb szerepet (végül Kiefer Sutherland játszotta) a Ha ölni kell sztárszereposztásában.

Dobbantás vagy hasas? A cég, A Pelikán-ügyirat és Az ügyfél sikere után óriási várakozás övezte az újabb John Grisham-krimiadaptációt, melynek stáblistáját Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Kevin Spacey és Ashley Judd díszítette, a főszerepre pedig Val Kilmer és Kevin Costner került szóba. Az ambiciózus McConaughey meggyőzte a rendezőt, hogy ez a főszerep márpedig neki dukál, és pár hónap múlva egész Hollywood azon lihegett, hogy vajon ki ez a Paul Newmanre emlékeztető srác? A nézők imádták Matt forrófejű, macsós sármját az igazság bajnokaként, és egyértelműnek tűnt, hogy új vezérszínész született. A sikertörténet azonban kissé megtorpant, miután Spielberg egyik legbénább filmje (Amistad) alaposan elhasalt, csakúgy, mint a Linklaterrel való újabb közös munka (A Newton-fiúk) vagy a Truman-Show árnyékában elfeledett EdTV. Az ezredforduló után Matthew romantikus komédiák főhőseként definiálta újra magát, bár sem J-Lo (Szeretném ha szeretnél), sem Kate Hudson (Hogyan veszítsünk el egy pasit...), sem Sarah Jessica Parker (Anyám nyakán) oldalán nem volt annyira romantikus vagy éppen vicces. A People magazint ez nem akadályozta meg abban, hogy 2005 legszexisebb férfijának válassza, de ennél sokkal mókásabb volt, amikor hulla-betépve, meztelenül tamtam dobolt a háza udvarán a szomszédok mérsékelt, ám a sajtó annál nagyobb örömére.


Elizabeth Berkley (Showgirls)

Előző foglalkozása: balerina, tévéstatiszta

Az áttöréshez vezető út: Elizabeth már ötéves korától táncosnőnek készült, és számos balettszerep után musicalekben is megmutathatta tehetségét. A színpadról a kis képernyőre vezetett az útja, és tizenévesen számos sorozatban láthatta az amerikai közönség (mi legfeljebb csak a Baywatch két epizódjában). Az Elemi ösztön világhódítása után nyálcsorgatva várta a filmvilág, hogy milyen még szexibb, még dögösebb történettel áll majd elő a Verhoeven-Eszterhas rendező-forgatókönyvíró páros. A Las Vegas-i Hamupipőke-történet főszerepére Drew Barrymoore-t szemelték ki, de pályázott rá Charlize Theron és Jenny McCarthy is (akivel csak az volt a baj, hogy nem tudott táncolni). A mennyekben érezhette magát Elizabeth, amikor végül rá esett a producerek választása, és az se zavarta, hogy a Showgirls egyhatodát ruha nélkül kell eltöltenie, hiszen a lehetséges új Sharon Stone-ként tekintettek rá. Egészen addig, míg nem látták a filmet.

Dobbantás vagy hasas? Minden idők legrosszabb mozijaként "ünnepelte" a világsajtó a bődületesen rossz erotikus rettenetet, és nehéz volt eldönteni, hogy az eltúlzott, kacagtató szexjelenetek, a rémséges párbeszédek vagy Elizabeth ostoba "Nem vagyok kurva!" kitörései okoztak-e nagyobb szenvedést a nézőknek. Az mindenesetre világos volt, hogy Verhoeven erotikus próbálkozásainak befellegzett, Elizabeth pedig mehet vissza a balettbe ugrálni. Rekordot döntött a Showgirls az Arany Málna-díjkiosztón, hiszen 13 (!!!) jelöléséből 7-et díjra is váltott, az önironikus rendező viszont személyesen át is vette a legrosszabb film és rendezés díját. Elizabeth a saját szavaival úgy jellemezte az ezt követő időszakot, mintha egy S (showgirl) skarlát betűvel bélyegezték volna meg Hollywoodban, és alig kapott mellékszerepeket is. Jó húzás volt részéről a független filmek világába menekülni, hiszen a Valódi szőke, A jade skorpió átka vagy a Roger Dodger alkalmasak arra, hogy szakmai önéletrajzát pluszpontokkal dúsítsák, nemrégiben pedig a színpadon bizonyított újra, na nem showgirlként, hanem a Hurlyburly című darabban Ethan Hawke és Parker Posey partnereként.


Hayden Christensen (Star Wars II. rész: A klónok támadása)

Előző foglalkozása: teniszmeccsen labdaszedő, reklámszínész

Az áttöréshez vezető út: A kanadai színész tizenhárom évesen kezdett televíziós drámákban szerepelni óriási sikerrel. A Higher Ground című sorozatért, amelyben egy olyan fiút alakít, akit mostohaanyja molesztál, számos elismerésben részesült, és kisebb szerephez jutott Sofia Coppola rendezői bemutatkozásában, az Öngyilkos szüzek-ben is. Évek óta folytak a spekulációk arról, hogy mely szerencsés hollywoodi színész foghatja majd Anakin Skywalker fénykardját a Csillagok háborúja második trilógiájában. Sokan Leonardo DiCaprióra tippeltek, így óriási meglepetés volt a bejelentés, hogy a jobbára ismeretlen kanadai srác bújhat harmadikként a lovag bőrébe. Kapóra jött, hogy Hayden eddigi legerőteljesebb alakítása az Élet háza című drámában pont ekkotájt került a mozikba, és begyűjtötte a National Board of Review legjobb új felfedezettnek járó díját és egy Arany Glóbusz-jelölést is. El is kelt a biztatás, hiszen A klónok támadása bemutatásakor alaposan megreccsent a saga legendája, amiért többek között Christensen pocsék alakítását okolták a rajongók.

Dobbantás vagy hasas? Objektíven szemlélve Lucasnak nem erőssége a színészvezetés, és az egyébként remek Ewan McGregorból, Natalie Portmanből vagy Samuel L. Jacksonból is csak halovány alakításokat sikerült kicsikarnia a második trilógiában. Ellenpélda lehet a szintén viszonylag ismeretlenként a csillagokig röpített Harrison Ford, de neki nem is kellett iszonyatosan magas, már-már kielégíthetetlen elvárásokkal szembesülnie. Hayden mindenesetre elsőként játszhatta el Anakin és Vader szerepét is A sith-ek bosszújá-ban, és utólag A jedi visszatér DVD változatába is belecsempészték Anakin szellemeként Sebastian Shaw helyére. A csalódott Star Wars-fanatikusokat már sosem lehet meggyőzni arról, hogy valójában jó színész, de mindenki más értékelhette A hazugsággyáros tenyérbemászó újságírójaként. Következő izgalmas vállalkozása a Factory Girl, amelyben ha alulteljesít, könnyen felbőszítheti a legendás Andy Warhol rajongóit is.


Bryce Dallas Howard (A falu)

Előző foglalkozása: hollywoodi rendezőcsemete

Az áttöréshez vezető út: Színészdinasztia tagjaként (színész édesanyja és nagyszülei mellett a legismertebb mégis apja, Ron Howard, A Da Vinci-kód és az Egy csodálatos elme rendezője) nyilvánvalóan nem volt nehéz dolga bekerülni a megfelelő körökbe Bryce-nak, ám 23 éves korában mégis (túl) nagy lehetőségekhez jutott. M. Night Shyamalan a Hatodik érzék és a Jelek kasszarobbantása után valószínűleg bárkivel dolgozhatott volna, ő mégis a nagyközönség számára teljesen új arcnak minősülő Bryce-t szerette volna A falu vak hősnőjeként látni. Ha lehet, ennél még meglepőbb volt a fél évvel későbbi bejelentés, hogy a dán csodabogár, Lars von Trier is vele kívánja felváltani a csodálatosat alakító Nicole Kidmant az úgynevezett Amerika-trilógiájában.

Dobbantás vagy hasas? A falu valójában Shyamalan első buktája volt, anyagilag nem is annyira, mint a kritikákat és nézői reakciókat tekintve. Volt ugyan csavar, de meglehetősen vérszegény, misztikum helyett unalom, és egy leginkább középiskolás drámaszakkör-szintű alakítás Bryce-tól. A Spielberg utódjának titulált Shyamalan máshol kereste a bűnbakot, és alaposan ki is tálalt a Disney stúdió kreativitás-gyilkos munkamódszereiről (jövő héten jelenik meg a The Man Who Heard Voices: Or, How M. Night Shyamalan Risked His Career on a Fairy Tale című botránygyanús könyv), új filmjét pedig már a Warnernál készítette ismét Bryce-szal a főszerepben (Lány a vízben). A fiatal színésznő művészfilmes kirándulása, a Manderley felemás reakciókat váltott ki, de abban mindenki egyetértett, hogy Kidmannek a nyomába se érhetett Grace szerepében. Bryce bátorsága mindenesetre értékelendő, de ügynökei tanácsára legközelebb biztosra megy, és jövő nyáron a Pókember harmadik részében fog sikoltozni.

Onozó Róbert

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!