Forradalmi hév és fülledt vágy

Vágólapra másolva!
A héten megérkezik az első '56-os témájú játékfilm a mozikba, de aki még nem akarja belevetni magát az ötvenedik évforduló kapcsán esedékes megemlékezésekbe, választhat egészen mást is: szerelmi drámát Hayekkel és Farrellel, bizarr autóversenyzős vígjátékot, óceános természetfilmet vagy könnyed spanyol életképet.
Vágólapra másolva!

Kárhozott szeretők

Miről szól? A harmincas évek Los Angelesében lehetünk tanúi egy küszködő író és egy mexikói nő találkozásának, akik, bár mindketten más terveket dédelgetnek, mégis egymáséi lesznek.

Ki a rendező? A Kínai negyed és a Mission: Impossible írója, Robert Towne adaptálta vászonra John Fante '39-es, részben önéletrajzi regényét.

Kik a szereplők? Az olasz származású írót az ír Colin Farrell alakítja, a mexikói lányt (a valóban mexikói) Salma Hayek játssza. A mellékszereplők közt megtalálhatjuk Donald Sutherlandet és a Jack & Jill-ből és az Angyalok Amerikában-ból ismert Justin Kirköt is.

Kinek ajánljuk? Ha bejött az Eredendő bűn Antonióval és Angelinával, lehet, hogy ez is tetszeni fog.



Taplógáz

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby - 2006


Miről szól? Ricky Bobby az autóversenyek koronázatlan királya, de amikor feltűnik a színen egy francia rivális, fel kell kötnie a gatyáját, hogy megőrizhesse pozícióját.

Ki a rendező? Adam McKay, aki az Anchorman című, nálunk nem forgalmazott Will Ferrell moziért is felelős, és éveken át a Saturday Night Live egyik rendszeres írója volt.

Kik a szereplők? A fárasztó főhőst Will Ferrell alakítja, legjobb haverját pedig az imádnivaló John C. Reilly (Aviátor, Boogie Nights). A meleg francia versenyző Sacha Baron Cohen alias Ali G alias Borat.

Kinek ajánljuk? Leginkább autóverseny-mániásoknak, és azoknak, akiket nem irritál Ferrell feje és a bizarr poénok sokasága.


A kék mélység

Deep Blue - 2003

Miről szól? Az óceánok szépséges, és részben még ismeretlen világába látogathatunk el ennek a természetfilmnek a segítségével, amelyet mindannyiunk környezetismeret tanára, David Attenborough írt.

Ki a rendező? Andy Byattnek és Alastair Fothergillnek ez az első egész estés, saját rendezése, de mindketten nagy tapasztalattal rendelkeznek a területen, mert a BBC természetfilmjeinek producereiként dolgoztak sok éven át.

Kik a szereplők? A film főszereplői az óceánokban élő különböző lények, az ismerkedést velük Michael Gambon narrációja segíti.

Kinek ajánljuk? A kék bolygó című természetfilm-sorozat továbbgondolása mindenkinek tetszeni fog, aki a sorozatot kedvelte.


Mansfeld

Mansfeld - 2006

Miről szól? Mansfeld Péter és barátai balhés kölykök, akik nem riadnak vissza egy kis lopástól vagy garázdaságtól, ám amikor letartóztatják őket, fény derül Mansfeld igazi bátorságára.

Ki a rendező? Szilágyi Andor a második világháborús A Rózsa énekei után az '56-os forradalom témájához nyúlt.

Kik a szereplők? Mansfeldet a rossz emlékű Tibor vagyok, de hódítani akarok-kal debütáló Fancsikai Péter alakítja, idősebb cimboráját Pindroch Csaba játssza. Eperjes Károly ellenforradalmárként el akarja ítélni Mansfeldet, Nagy Ervin viszont nem biztos benne, hogy ez a helyes út. Mansfeld édesanyja A rózsa éneké-ben is szereplő Maia Morgenstern.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak rá, milyen a magyar Sophie Scholl.


Tapas

Tapas - 2005


Miről szól? Az interneten ismerkedő középkorú nő, a helyi áruházban dolgozó fiatal fiúk, a tüdőrákos öregember és még vagy féltucatnyi különböző barcelonai hétköznapi problémái és örömei fonódnak egy történetté.

Ki a rendező? A forgatókönyvíró-rendező José Corbachónak és Juan Cruznak ez az első nagyjátékfilmje, korábban mindketten tévéfilmeket írtak és rendeztek.

Kik a szereplők? A sokszereplős film egyik fontos figuráját, az éttermes Lolót Ángel de Andrés López játssza, aki a Mit vétettem, hogy ezt érdemlem? című Almodóvar-filmben Carmen Maura férjét alakította. Az internetszerelemnek hódoló nőt Elvira Mínguez (Táncos a házban) formálja meg, a tüdőrákos férfi felesége María Galiana (Magány).

Kinek ajánljuk? A cím magáért beszél: könnyed, ízletes, gyorsan megemészthető film azoknak, akik így szeretik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről