A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Zuhan a forint és tőzsde

Vágólapra másolva!
A dollár gyengülése miatt éledő amerikai kamatemelési kockázat okozta a váratlan pénteki eladási hullámot a feltörekvő piacok tőzsdéin  - áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi kommentárjában. Emiatt globális szinten is vége lehet a tőzsdei fellendülésnek, és meredek korrekciótól kell tartani. Ennek megfelelően hétfőn délelőtt a forint és a magyar tőzsde indexe is sokat veszített értékéből.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a pénteki váratlan esést folytatva tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Az euróval kora reggel 269,60 forinton, fél tíz tájban 268,10/30 forinton kereskedtek, szemben a péntek délutáni 265,00/10 forinttal.

Reggel jelentős forgalomról számoltak be kereskedők, jóslásokba azonban nem bocsátkoztak arról, hogy meddig gyengülhet a forint. Az esés oka továbbra is a török líra vezette feltörekvő piaci gyengülés.

Komoly eséssel nyitott a Budapesti Értéktőzsde is hétfőn. A BUX nyitás után egy órával (10 órakor) már közel 2,5 százalékos mínuszban tartózkodott. Ez 24 006,27 pontos értéket jelentett, ami 598 ponttal kevesebb a pénteki záró értéknél.

A legnagyobb vesztes hétfőhöz hasonlóan az Egis részvénye, amely a pénteki több mint 5 százalékos esését további közel 4 százalékos mínusszal toldotta meg egy óra alatt. A papír árfolyama 3,85 százalékkal 20 805 forinton állt 10 órakor. A másik gyógyszergyári papír a Richter 1,79 százalékkal 45 500 forintig esett vissza.

A várakozásoknál jobb gyorsjelentés sem segített az OTP papírján, a részvény árfolyama ugyanis 3,12 százalékkal 7750 forintig csúszott vissza. A Mol 2,34 százalékkal 25 000 forintra, míg a Magyar Telekom 1,17 százalékkal 930 forintra esett vissza.

Nagyon nagy forgalom van a tőzsdén, fél tizenkettőig már több mint 14 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket. A legnagyobb forgalmú papír a Mol, és az OTP, előbbi több mint 5, utóbbi pedig 4 milliárd forint felett forgott a tőzsdén. A Richter papírokra is több mint 2 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket, de 1 milliárd forint felett volt a Magyar Telekom üzletkötéseinek száma is.

Globális válság jöhet

A JP Morgan globális befektetési csoport londoni részlegének elemzői szerint a dollár az euróval szemben 12 havi, a japán jennel szemben 9 havi mélypontra süllyedt, és még nem is látszik a dollár gyengülés vége. Ennek nyomán globális feltörekvő piaci átárazás indult meg, arra az általános várakozásra, hogy a gyengülő dollár a vártnál magasabb Fed-kamatot eredményez, áll az elemzésben.

A londoni elemzők szerint ebben a környezetben jelentős és általános eladási hullám indult a feltörekvő deviza-, részvény- és adósságpiacokon, tekintet nélkül az egyes piacok alapmutatóira.

A jelentés szerint jóllehet a ház már korábban érzékelte a feltörekvő piaci valuták erősödő sebezhetőségét és az e valuták tartását ösztönző hozamelőnyök jelentős csökkenését, a pénteki piaci eladási hullám nagyobb volt, mint amit a cég várt.

Az elemzés szerint ugyan nem valószínű hosszan elhúzódó és nagyon nagy arányú kivonulás a feltörekvő piaci konstrukciókból, mivel bőséges a globális likviditás, és mérsékelt a feltörekvő térség külső finanszírozási igénye, az sem valószínű azonban, hogy az átárazási folyamat már pénteken lezárult.

A JP Morgan szerint várhatóan a nagy folyómérleg-hiányú piacokon lesz a legnagyobb mértékű kumulatív korrekció.

A cég az év végére egyelőre 5,50 százalékos, 2007 végére 6,00 százalékos amerikai jegybanki kamatot vár.

A Federal Reserve napi célkamata jelenleg 5,00 százalék, 4,00 százalékponttal magasabb a 2004-es mélypontnál.

Más citybeli elemzők szerint azonban - szintén a gyenge dollár, valamint az emelkedő infláció és az alacsony amerikai növekedési kilátások miatt - az év hátralévő részére globális szinten is vége annak a tőzsdei fellendülésnek, amely az elmúlt két évben harmadával emelte a részvények piaci értékét.

A Morgan Stanley befektetési ház európai részvénystratégiai részlegének vezetője, Teun Draaisma a The Sunday Telegraphnak azt mondta: a jelentős számú makrokockázat miatt "nagyon zaklatott nyár" következik a piacokon. A dollár "nagyon-nagyon gyenge", az inflációs kockázat a nyersanyagárak miatt gyorsan erősödik, és a növekedési kilátásokat is sok kockázat terheli, tette hozzá.

A Standard Chartered befektetési csoport londoni főközgazdásza, Gerard Lyons szerint a dollár "példátlan" gyengesége miatt "nagyon valószínű" egy 10 százalékos vagy ennél nagyobb korrekció a fő tőzsdéken.

A londoni Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) valamivel derűlátóbb, 5 százalékos korrekciót jósol, de piaci modellje szerint, amely a kötvény- és a részvényárfolyamok közötti kapcsolatot elemzi, a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexének több mint ezer ponttal alacsonyabban kellene állnia a jelenlegi csúcsoknál. A cég New Yorkban is meredek eséseket jósol.

Kína mindenképpen nyer a válságon

A lélektani nyolc jüan alá süllyedt a dollár árfolyama Kínában. A Kínai Népi Bank hétfőn 7,9982 jüanon jegyezte a dollárt. A jüan története során sohasem volt még ilyen erős a dollárhoz viszonyítva. Kína 2005 júniusában szüntette meg a rögzített jüan-dollár árfolyamot. A kínai jegybank tavaly januárban - korlátozások között - szabadon a jüan árfolyamát.

A jüant nem dobták egyből a mély vízbe. A kereskedésben csak korlátozott számú bankház vehet részt. Ugyanakkor a jüan maximum 0,3 százalékkal mozdulhat el egy nap a dollárhoz, a brit fonthoz, vagy a jenhez képest. A szabad piacra vezetés óta a jüant folyamatosan erősíteni próbálták a befektetők.

"Az erősödésnek meg kellett történnie" - jelentette ki Misik Sándor, a Hamilton Rt. pénzpiaci üzletkötője. Misik szerit amennyiben a jüanerősödés belefér a 0,3-as keretbe, a kínai fizetőeszköz a dollárhoz képest hétfőtől átköltözik a 7,9-es sávba. A jüant tovább erősíti, hogy folytatódik a tőkebeáramlás Kínába, mióta szóba került a Kínai Népi Bank irányadó kamatainak emelése.

Az Egyesült Államok évek óta sürgette a jüan erősítését - ettől remélték ugyanis az amerikaiak a Kínával folytatott külkereskedelem mérlegének kiegyenlítődését. Az amerikaiak legalább tíz százalékos felértékelést akarnak. A jüan felszabadítása óta azonban az export-egyenlőtlenség tovább növekedett, Kína javára. Misik Sándor szerint az exportegyensúlyt a jüan erősödése sem befolyásolja, ugyanis a bérköltségek még mindig elenyészők Kínában, az USA-hoz viszonyítva. Az ország gazdaságot csak egy jelentősebb amerikai gazdasági recesszió tudná lelassítani.

Kína helyzete azonban nem csak kereskedelmi, pénzpiaci szempontból is kényelmesnek mondható. Az Egyesült Államok adósságának jelentős részét Kína finanszírozza. A Kínai Népi Bank hatalmas dollárkészletet halmozott fel, így hatni tudnak a dollár pacára. A dollár euróval szembeni gyengülése szintén Kína malmára hajtja a vizet, ugyanis a jüan még mindig jóval a jüan alatt van, így az Európai Unióba irányuló kínai export továbbra is gazdaságosabb, mint az európai szállítás Kínába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!