Trópusi meleg, néhol viharok

Vágólapra másolva!
Vasárnap sem enged a nyár. Fülledt, trópusi időre számíthatunk. A sok napsütésben helyenként a 35 fokot is eléri a hőmérséklet. A tornyosuló gomolyfelhőkből elszórtan alakulhat ki nyári zápor, heves zivatar viharos széllökésekkel. A növekvő páratartalomban még nehezebb elviselni a kánikulát. Az állandó folyadék-utánpótlás és a napi többszöri tusolás segít átvészelni a forróságot. 
Vágólapra másolva!

Európa szinte egészén nyári, meleg idő uralkodik. A hűvös légtömegek messze északkeletre távoztak. Nyugat-Európában ismét zavartalan a napsütés, ugyanakkor az Alpok térségében, Németországban és Skandinávia egyes vidékein főként délutánonként heves záporok, zivatarok alakulnak ki. Elszórtan a Kárpát-medence környékén is előfordul egy-egy zivatar.

Szombaton melegrekord dőlt a fővárosban, sokfelé viharok pusztítottak.

Felhőszakadások is várhatók

A szombati viharok megismétlődhetnek. Dél körül főként a Kárpátok vonulatainál számíthatunk zivatarokra, később hazánk területén is kialakulhat elszórtan helyi zápor, zivatar. Néhol komoly felhőszakadással, hatalmas széllökésekkel jön a vihar.

Hőségriadók nagyvárosainkban és országszerte

Az idei nyár harmadik hőhulláma az eddigi legerősebb. A 35 fokot is meghaladó tartós forróságban, főleg a nagyvárosokban a hőségriadó legmagasabb fokozatának feltételei is sorra teljesülnek. Részletek itt olvashatók. Rendkívüli megterhelés éri szervezetünket, minden módon meneküljünk a napsütés és a hőség elől, ami akár életveszélyes is lehet.

Részletes időjárás

Vasárnap számottevő változás nem lesz időjárásunkban. Délelőtt kevés felhőre, általában zavartalan napsütésre számíthatunk. Gyorsan melegszik a levegő. Délután gomolyfelhők növekednek, helyenként nyári zápor, zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon kissé megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke 31, 35 fok között alakul.

Az egyre melegebb hajnalok kevés felfrissülést adnak. Napközben a kánikulai meleg és a kissé párás, fülledt levegő megterheli szervezetünket. Könnyen fáradékonyak, dekoncentráltak lehetünk. Az állandó folyadék utánpótlásról gondoskodni kell, érdemes napközben többször tusolni. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra között általában erős, fejünket is védjük a túl sok napsugártól. A közlekedésben az erős napsütés okozhat gondokat, délután néhol zivatarokkal is találkozhatunk. Természetes vizeink hőmérséklete 23-27 fok között alakul.

Hétfőn is sok lesz a napsütés, folytatódik a kánikula. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan nyári zápor, néhol zivatar alakulhat ki. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik a szél. 30, 34 fokra melegszik a levegő.

Kedden is forró, kissé fülledt időnk lesz. A sok napsütés mellett időnként gomolyfelhők tornyosulnak, néhol frissítő zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt lesz a szél, de zivatarok környezetében átmeneti erős széllökések előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke 31, 35 fok között alakul.

Szerdán és csütörtökön teljes erőből tombol az afrikai hőség. Csak a délutánonként elszórtan előforduló záporoktól, heves zivataroktól várhatunk némi felfrissülést.

Sokfelé kell locsolnunk a következő napokban, de helyenként a záporos csapadék kielégíti a növények vízszükségletét, viszont ezeken a helyeken a jégveréstől kell tartani. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb és a legtakarékosabb! A reggeli szélcsendes, száraz időben érdemes a szükséges és aktuális permetezést megtenni. Lehetőleg környezetet kímélő szereket használjunk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről