Elbúcsúztunk a fürdőszezontól

Vágólapra másolva!
Szombaton és az egész hétvégén az ország legnagyobb területén kellemes kirándulóidőben lesz részünk. Szombaton délelőtt a keleti megyékben még számíthatunk tartós esőre, később ott is megszűnik a folyamatos csapadék. A sok napsütés mellett mindkét nap tornyosulhatnak gomolyfelhők, melyekből rövid zápor, zivatar alakulhat ki. Az egyre hosszabb éjszakák hűvösek, de napközben még nyáriasan öltözhetünk.
Vágólapra másolva!

A kontinens nagy részén változékony, kora őszi idő alakult ki. A Kárpát-medencén áthaladt hidegfront keletebbre okoz további nagy esőket, záporokat, zivatarokat. A front haladását felhőfilmjeinken is nyomon követheti. Nyugat-Európában is sokfelé előfordul csapadék. A Földközi-tenger középső medencéjében átmenetileg megszűnt a nyári idő, de Ibéria déli területein és Görögország egyes vidékein továbbra is 35 fokig melegszik a levegő.

Az elmúlt időszak szörnyű viharai is rámutattak hogy mindannyiunk számára mennyire alapvető fontosságú a klímaváltozás és egyre inkább létkérdés a klímatudatos gondolkodás. Készül a jövőnket komolyan befolyásolni képes Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.

Részletes időjárás

Szombaton a keleti, délkeleti országrészben eleinte ismétlődő esőre lehet számítani. Máshol elvonul a felhőzet. A többórás napsütést időnként tornyosuló gomolyfelhők zavarják, és elszórtan rövid zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt marad a nyugatias szél. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

Fronthatás nem várható. A mérsékelten meleg, többször napsütéses időben igen jó közérzet alakulhat ki. A természetes vizeink hőmérséklete már viszonylag alacsony, a hétvégén inkább a sportoláshoz, kiránduláshoz kedvezőek a feltételek. Napközben nyáriasan öltözhetünk, de naplemente után gyorsan hűl a levegő. A közlekedők keleten még számíthatnak nedves útszakaszokra. Az ismét szárazabb időben az üröm és a parlagfű koncentrációja gyorsan növekszik.

Természetes vizeink hőmérséklete 20 fok körüli, csak a bátrabbak számára ajánlott a fürdőzésre. Idén szerencsés esetben is csak legfeljebb egy-két napra érheti el helyenként a 22 fokot a víz, így az átlagos fürdőző számára a szabad vizainkben tulajdonképpen befejeződött a szezon.

Vasárnap a többórás napsütést tornyosuló gomolyfelhők zavarják, elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. Kora délután 22, 27 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn a sok napsütés mellett időnként gomolyfelhők növekednek, és főként északon alakulhat ki rövid zápor, zivatar. Eleinte élénk lesz az északnyugati szél. 20 25 fokra melegszik a levegő.

A hét további napjában változékony időjárásra készülhetünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!