A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hőhullám után viharveszély

Vágólapra másolva!
Csütörtökön tetőzik a hőhullám, a hőmérséklet elérheti a 30 fokot is. A melegnek ismét viharok vetnek véget: pénteken egy gyors mozgású hidegfront tör ránk viharos széllel, záporokkal, zivatarokkal, ami estére már keresztülhalad az egész országon. A száraz, nyáriasan meleg időben a pollenkoncentráció éves maximuma körül van. Tavaink vízhőmérséklete átmenetileg kellemes, de a hét végére ismét hűvössé válnak vizeink.
Vágólapra másolva!

Skandináviában ciklonok okoznak hűvös, csapadékos időt. Nyugat-Európán egy hidegfront halad át. Útját viharos szelek, szórványos záporok, zivatarok követik. A Földközi-tenger partvidékén nyári idő honol sokfelé kánikulával. A Kárpát-medence fölé a hidegfront előbb egyelőre száraz, nyáriasan meleg levegő áramlik. A medencétől keletre is a szikrázó napsütés a jellemző.

Bár a szigorúan vett fürdési szezonnak immár vége, az elmúlt meleg napok során tavaink hőmérséklete ismét meghaladta a 20 fokot. 21-22 foknál magasabb hőmérsékleteket már nem tud elérni, de ezek az értékek az edzettebbek számára már kellemesnek mondható. A vizek a hétvégére az érkező hidegfront hatására több fokot hűlnek.

Részletes időjárás

Csütörtökön még meleg, nyári időben lesz részünk. A többórás napsütést átmenetileg vékony felhőréteg zavarhatja, de legfeljebb a nyugati határszélen alakulhat ki rövid csapadék. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

A kellemes szeptemberi nyár kedélyállapotunkra, közérzetünkre kedvező hatással van. Az időjárás szabadtéri sportoláshoz, sétához kiváló. Ugyanakkor a melegben reflexeink tompulhatnak, a reakcióidő növekszik. Különösen a közlekedésben mutatkozhat meg a bágyadtság, ezért a kedvező viszonyok ellenére is legyünk elővigyázatosak.

Pénteken a déli megyékben eleinte nyári, napos időben lesz részünk. Északnyugat felől azonban egy markáns hidegfront érkezik, mely délután az egész országon áthalad. Útját eső, zápor, eleinte zivatar kíséri. Először a Dunántúlon lesznek viharos északi széllökések, majd estétől a Tiszántúlon fokozódik időnként viharossá az északkeleti szél. Kora délután északnyugaton 20, 24 fok, délen 30 fok várható.

Szombaton a front mögött szikrázó napsütésben lesz részünk, melyet időnként gomolyfelhők zavarnak. Az eleinte erős északias szél délután fokozatosan mérséklődik. 19, 23 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap a hideg hajnalt követően szikrázóan napos, kellemes időben lesz részünk. Mérsékelt marad a légmozgás. 21, 24 fokra melegszik a levegő.

A sok napsütés a még szüret előtt álló szőlők érését gyorsítja. A csemegeszőlők nagy része már leért, de a borszőlők jelentős hányadát a héten lehet szüretelni. Mind a szőlő- mind az almafélék érése 2-3 héttel előbb következett be, mint a tavalyi hűvös nyár után. A gyümölcsök cukortartalma is elfogadható.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!