Libanon tűzszünetet kér

Vágólapra másolva!
Nemcsak arab, hanem nyugati országok is elítélik Izraelt, amiért szerintük aránytalanul nagy erővel lép fel Libanonnal szemben. Az izraeli légierő libanoni légitámaszpontokat is támadott, közben viszont Libanonból is ért rakétatámadás izreaeli településeket. A Libanont ért támadásokban legkevesebb 48 ember vesztette életét, többségében civilek. Az Izrael felé irányuló rakétatámadásban egy személy halt meg. A libanoni kormány eközben tűzszünetet kért.
Vágólapra másolva!

Fokozta a katonai fellépést Izrael Libanonban: csütörtökön a helyi rendőrség közlése szerint az izraeli légierő támadást hajtott végre a libanoni hadsereg két fő légi támaszpontja ellen Libanon keleti és északi részében. A támaszponton, ahol a hadsereg kelet-libanoni főhadiszállása is van, a libanoni légierő kéttucatnyi helikoptere állomásozik. A libanoni hadseregnek, nincsenek harci gépei, csak helikopterei. A létesítményre izraeli harci gépek két rakétát lőttek ki, a támadásnak nem voltak áldozatai. A két légi támaszpont elleni támadásokkal Izrael gyakorlatilag megbénította a libanoni légierőt.

Izrael csütörtök délelőtt vonta teljes haditengerészeti és légi blokád alá Libanont két katonája elrablása miatt, akiket izraeli közlés szerint a Hezbollah Iránba akar vinni. Libanon egyetlen nemzetközi repülőterét, a bejrúti légikikötőt azután kellett lezárni, hogy izraeli gépek csütörtökön lebombázták mindhárom kifutópályáját. Később izraeli hadihajók hatoltak be a libanoni vizekre, hogy elzárják a hajóforgalomtól a kikötőket. A Libanon déli részét ért izraeli támadásokban legkevesebb 48 ember vesztette életét, többségében civilek.

Minden bizonnyal erre válaszul Libanonból több rakétát lőttek ki izraeli települések felé csütörtökön délután. Szafedben egy asszony meghalt, 20 ember megsérült, köztük kettő súlyosan, amikor katyusák találták el az észak-izraeli várost - írja a Haaretz izraeli lap. A települést az 1990-es évek legeleje óta nem érte hasonló támadás. Karmielben és Hatzurba szintén katyusák csaptak be, de egy galileai falut is lőttek Libanonból.

Az izraeli akciót rossz szemmel nézik több európai országban. A finn uniós elnökség nyilatkozata szerint "az Európai Unió súlyosan aggódik az aránytalan erőalkalmazás miatt Libanonban, amelyet Izrael válasznak szánt a Hezbollah támadásaira". Az elnökség sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok és a polgári létesítmények lerombolása miatt. A nyilatkozat szerint nem igazolható egy légi és tengeri blokád bevezetése Libanonnal szemben. A francia külügyminiszter Philippe Douste-Blazy szintén "aránytalan háborús akciónak" minősítette az izraeli akciót. Hasonló szellemben nyilatkozott Massimo D'Alema olasz külügyminiszter is. Oroszország ugyancsak elítélte az izraeli támadásokat, és nyugalomra szólította fel a zsidó államot és a Hezbollaht. Arab országok - többek között Irak és Irán - szintén csatlakoztak az Izraelt elítélők táborához.

Izraeli katonai források szerint azonban a tengeri blokád elkerülhetetlen, mert csak így akadályozható meg "a terroristák és fegyverek" beáramlása. A repülőtér használhatatlanná tételét azzal indokolták, hogy a légikikötő a katonák elrablásáért felelős szélsőséges gerillaszervezet, a Hezbollah ellenőrzése alatt áll, és a repülőtéren keresztül jut utánpótláshoz a csoport. A repülőtér Bejrút egyetlen nemzetközi légikikötője. Az izraeli bombázás után az ide érkező gépeket Ciprusra irányították, a Malév gépe Bejrút helyett a szíriai Damaszkuszban száll le.

A Haaretz szerint kora délután az izraeli hadsereg támadásokat helyezett kilátásba Bejrút egyes lakott negyedei ellen is. Izrael felszólította Libanont, hogy költöztesse át biztonságos helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője lakik, mert ez a gerillacsoport fellegvára, ahol a szervezet székháza működik és fegyverraktárai vannak.

Az egyre inkább elmélyülő agresszió miatt a libanoni kormány csütörtökön délután tűzszünetet kért, és az izraeli támadások leállítását követelte. A kabinet délután ismét összeül, hogy tárgyaljon a kialakult helyzetről, kérdés azonban, hogy mennyire érvényesülhet a kormány akarata. Az egy minisztert delegáló radikális Hezbollah ugyanis hajthatatlannak tűnik, vezetői délután azzal fenyegetőztek, hogy a Bejrút elleni esetleges támadásokat Haifa lövetésével torolják meg.

Az izraeli hadsereg az után kezdett támadni libanoni célpontokat, hogy a Hezbollah a szerdai határvillongások során foglyul ejtett két izraeli katonát. Elengedésükért cserében izraeli börtönökben raboskodó libanoniak, palesztinok és arabok szabadon bocsátását követeli a síita szervezet. Az izraeli vezetés visszautasította a Hezbollah követelését. Gideon Meir izraeli külügyi tisztviselő kijelentette: "Elvárjuk, hogy visszaszolgáltassák katonáinkat biztonságban, sértetlenül és azonnal, bármiféle késlekedés nélkül - nem tárgyalunk." Az izraeli vezérkari főnök csütörtökön úgy fogalmazott: bár a helyzet "súlyos krízis, még nem háború".

Két magyart kihoznak

Két magyar turista kért segítséget a TUI utazási irodától, hogy hazajussanak Libanonból - mondta Lehota Andrea, a cég értékesítője az MTI-nek. A két turista repülőjegyét az iroda intézte, eredeti elképzeléseik szerint a hónap végén utaztak volna vissza Magyarországra, de a libanoni események miatt csütörtökön segítséget kértek az irodától. A turistáknak sikerült helyet foglalni egy hétvégi Damaszkuszból Bécsbe tartó gépre. Az ügyfeleik jelezték, hogy a közvetlenül Damaszkusz felé vezető utat már nem lehet használni, ezért valamilyen kerülő úton juthatnak csak oda.

Tamás Lajos bejrúti magyar nagykövet az [origo]-nak csütörtök délelőtt azt mondta, a libanoni főváros nagy részében nem lehetett érzékelni az izraeli támadást, ő sem hallotta és nem is látta a rakétákat és a harci repülőgépeket. A televízióból értesült arról, hogy az izraeliek rakétákat lőttek a repülőtérre, illetve a Hezbollah tévéállomására, ami Bejrút déli, siíták lakta részén található. Megjegyezte, hogy a tévében folyamatosan az izraeli katonai akció okozta károkat mutatják.

Tamás Lajos szerint nem merült fel, hogy a nagykövetséget el kellene hagyniuk az ott dolgozóknak. Mint mondta, korábban is előfordultak már izraeli akciók a Hezbollah ellen, a lényeges különbség, hogy azok az ország déli részére mértek csapást, nem a fővárosra. Szerinte most is a Hezbollah ellen irányult az akció, a libanoni hadsereg nincs is jelen azokon a területeken, amelyekre Izrael benyomult, illetve megtámadott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!