A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Megszűnt a Netposta - megvannak a levelek

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik megszűnt a valaha szebb napokat látott Netposta ingyenes e-mail szolgáltatás. A levelezőrendszer hetek óta elérhetetlen, és valószínűleg nem is fog feléledni - a szolgáltatás domainjeit ugyanis hagyták lejárni, azóta pedig mások beregisztrálták őket.
Vágólapra másolva!

Minden bizonnyal megszűnt a Netposta ingyenes e-mail szolgáltatása. A már 4 hete elérhetetlen ingyenes webes levelezőrendszer több domaint is kínált a felhasználóknak (azaz regisztrációkor a @ utáni részt ki lehetett választani egy listából), de ezeknek a címeknek egy része egész egyszerűen lejárt, így valaki más bejegyezte azt. A rette.net cím például már egy dominkereskedő birtokában van: így az ilyen végződéssel címzett e-mailek minden bizonnyal oda érkezenek - már ha nem pattannak vissza. A netposta.net domain pedig lejárt egy hónappal ezelőtt, és úgy tűnik valaki már be is regisztrálta a címet - bár egyelőre weboldalt nem találtunk.

Minden cím a semmibe mutat

A szolgáltatás belépőoldala korábban a www.netposta.net címen volt elérhető, és a mai napig ide vannak irányítva azok a domainek, amiken levelezni lehetett. Ha valaki bármilyen netpostás címet beír a böngészőbe, akkor automatikusan a netposta.net-re jutna a felhasználó - ha a cím élne. A magyar - .hu végződésű - címek egyelőre még léteznek, de azok is a már lejárt netposta.net-re mutatnak - így hiába működik a rendszer, az e-maileket már senki nem fogadja.

A levelezőrendszer műszaki hátterét a tulajdonos megbízásából a Prímposta biztosította. Érdeklődésünkre elmondták: náluk nincs hiba, a domainek felett azonban az ingyenes levelező tényleges szolgáltatója - a Netsolution Kft. - rendelkezik. A Prímposta munkatársa jelezte: a domain megszűnése előtt érkezett, és nem törölt levelek megvannak a szerveren, ám mivel nem él már az a cím, amelyiken keresztül beléphetnének a felhasználók, nem érhetők el kivülről. Noha nem az ő feladatuk lenne, egy alternatív hozzáférést mégis biztosítottak a Netposta volt felhasználóinak: a http://net.posta.prim.hu/ címen a korábban érkezett leveleit megnézhetik, illetve elmenthetik a felhasználók - ugyanakkor erről a címről már sem küldeni, sem fogadni nem lehet már új leveleket.

Ügyvezető felmondás alatt

A Netsolution Kft. ügyvezető igazgatója lapunkat arról tájékoztatta: jelenleg maga is felmondási idejét tölti és nem is tud ajánlani mást, aki nyilatkozna a szolgáltatás sorsáról. Mint megtudtuk: a vállalkozás csődközeli állapotban van, és jelenleg a legkisebb probléma a lejárt domainek újraregisztrálása. A domainek egyébként szinte egytől egyig a cég elődjének, a Telnetnek a tulajdonában vannak, azok meghosszabbítására is nekik lenne lehetőségük - a Telnet azonban három évvel ezelőtt eltűnt a piacról.

A Netposta megszűnése nem először merül fel: 2003-ban az akkori tulajdonosnak - a már említett Telnet Rt.-nek - tartozásai miatt megszűnt az internet-összeköttetése, így valamennyi általa működtetett szolgáltatás eltűnt az internetről. Ezt a fiaskót a szolgáltatások zöme ugyan túlélte, mivel több vállalkozás működtette tovább (az Apronet, a Stop.hu és az Extra.hu is más-más tulajdonában van), a Netposta azonban a Netsolution-nél maradt - amely utóbbi úgy tűnik végleg lehúzza a rolót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!