Magyarok is vennének horvát szigeteket

Vágólapra másolva!
A horvát idegenforgalmi ipar újra elérte az 1991-95-ös háború előtti szintjét: ezt mutatja az is, hogy mind több külföldi befektető igyekszik megvetni lábát az ország partjain vagy a szigetein. A magyarok is köztük vannak.
Vágólapra másolva!

A szigetvásárlás új divat, amely persze a leginkább tőkeerős befektetőket érdekli. A lapokban gyakoriak az ilyesfajta hirdetések: "Hárommillió dollárért eladó a sibeniki szigetvilág egyik píneákkal borított, kavicsos fövenyű szigete". Jelenleg húsz-egynéhány szigetre keresnek vevőt az ingatlanosok.

A külföldiek magatartásában mintegy két éve következett be a fordulat, nem is olyan rég még azt gondolták, hogy a horvát piacon nem érdemes befektetni. Az 1800 kilométer hosszúságú horvát partvonal mentén, amelyet mintegy 110 sziget szegélyez, az árak magasba szöktek.

Ennek ellenére a horvátországi szigetek még mindig olcsóbbak, mint azok, amelyeket a világ más tengerein lehet megszerezni. A potenciális ügyfelek 80 százaléka európai. A britek a leglelkesebbek, őket a magyarok, a svédek, a norvégok és a németek követik.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az egyik ügynökség hét szigetet árult, és nemrég sikeresen eladta közülük a kis Smokvica nevűt, Primosten térségében, a partvonal középpontjában. Az árat ugyan nem közölték, de a helyi sajtó 1,6 millió eurót (több mint 400 millió forint) emleget. Smokvica alig 36 ezer négyzetméter területű, fák borítják, és a vásárló, egy helyi cég botanikus kertet kíván létesíteni rajta. A húszegynéhány eladó sziget négyzetméterét 5 és 40 euró közötti áron kínálják. Eddig ötöt adtak el.

A horvát törvények szerint azonban tilos új épületet felhúzni a szigeteken, csak a meglévők - javarészt kőistállók - feljavítását engedélyezik. Ez a korlátozás nem riasztja el a vevőket. Többségük arra számít, hogy Horvátország hamarosan az EU tagja lesz és ez a törvények megváltoztatására vezet, lehetővé téve az építkezést a szigeteken.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A kormány jelenleg olyan szabályozást készül bevezetni, amelynek értelmében a központi hatóságok 90 napos időszakra elővásárlási jogot kapnának a szigetekre - azokat csak akkor lehetne eladni, ha az állam lemond megvételükről.

Bozidar Kalmeta horvát idegenforgalmi miniszter nemrég kijelentette: "A tulajdonosoknak tudniuk kell, hogy az Adria ékszerei, felbecsülhetetlen értékű kincsei vannak birtokukban". Ugyanakkor a miniszter sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szigeteket "a világpiacihoz képest nevetséges áron kínálják eladásra".