Strandfoci: Balatonon pattog a labda

Vágólapra másolva!
Megkezdődtek a 2004. évi magyar bajnokság küzdelmei, immár két forduló lement - tegnap épp Balatonbogláron küzdöttek a csapatok. Győzelemmel debütált a magyar strandlabdarúgó válogatott Szlovénia ellen, 8-1-re náspángoltuk el a szétesett szomszédokat Ljubljanában, 300 néző előtt. Kemény és látványos sport ez, ezzel is lehet imponálni a nőknek a strandon, nem csak a feszülő bicepsszel és a trendi napszemüveggel.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Talán a riói Copacabana lehetett az (egyik) őshazája ennek a játéknak, itt figyelték a szép mulatt lányok a szalmatetős napernyő oltalmat, védettséget adó árnyékából a fekete és fehér fiúk zsonglőrködését, a brazil szambafocit, a többórás, gigászi csatákat, a nagy küzdelmet a homokban.

Itthon is elkezdődött. A strandfoci igen látványos sportág, nem hasonlítható a terhestornához vagy a lengőtekéhez. A homok további dimenziót kölcsönöz a sportnak, emelve az aerobikus teljesítményt, a kidomborítva a csapatmunkát és hangsúlyozva az egyéni képességeket. A labda legtöbbször a levegőben van (nem úgy, mint Blériot vagy a Wright fivérek), és - mivel kisebb a sérülés veszélye, mint hepehupás gyepen vagy a zord betonon - gyakoribbak a látványos elemek, a pazar ollózások, a szárnyaló csukafejesek.

A játékot 30-40 x 17-25 méter méretű, finom homokos pályán játsszák, a játékidő két, egyenként 12 perces periódusra osztott. Mindegyik csapat négy játékosból áll (három plusz a kapus) és átlagosan 30 másodpercenként van egy gólba tartó lövés. A nézők biztosan nem unatkoznak, mert az adatok szerint 3-4 percenként esik egy gól, azaz meccsenként átlagosan hét alkalommal lehet vadul ugrándozni, örömsikolyokat hallatva homokkal dobálózni, vagy éppen (őrjöngő vagy morcos kiáltások közepette) törülközővel csapkodni az éppen gólt szerző ellenfél szurkolóit.

Forrás: [origo]

Megengedett a bedobás és a berúgás egyaránt, utóbbi a nézők számára, a partvonal mellett is. A cserélés nincs korlátozva, a mezcserére is van lehetőség a mérkőzés végén - főképp a lányoknak. A nézőket a tornák helyszínei és a döntőn zene és más bemutatók szórakoztatják.

Forrás: [origo]

Röviden a sportág történelméről: 1996-97-ben a Grand Prix keretében már 60 tornát rendeztek, több országban: így Argentína, Anglia, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Japán, Hollandia, Németország, Jugoszlávia, Brazília, Malaysia, USA, Olaszország, Portugália és Monaco adott otthont a küzdelmeknek. A Grand Prix-n olyan neves futballsztárok szerepeltek, mint Michel (Spanyolország), Cantona (Franciaország), valamint Romario, Junior és Zico (Brazília). Két multinacionális szponzorral kötött szerződésnek köszönhetően a televíziós közvetítések a világ 120 országába jutottak el, a szervezők egyezményeket kötöttek a világ több nagy sportmarketing-ügynökségével.

A hazai bajnokság fordulói:

1. Tiszakécske, 2004. június 25-27.
2. Balatonboglár, 2004. július 2-4.
3. Balatonaliga, 2004. július 9-11.
4. Abádszalók-Kisköre, 2004. július 16-18.
5. DÖNTŐ: Balatonboglár, 2004. július 23-25.

Kalmár Csaba