A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi

Csak az aranyéremre gondol a lengyel lány, és egyáltalán nem fél tajvani ellenfele férfias ütéseitől

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Aranyos álmokat szövöget Julia Szeremeta. Az biztos, hogy a húsz éves lengyel lánynak férfias stílusú ökölvívást kell bemutatnia az 57 kilósok döntőjében, hiszen a minimum vitatott nemi hovatartozású tajvani Lin Yu-Ting ellen lép ringbe az olimpiai játékokon.
Vágólapra másolva!

Alighanem minden idők legnagyobb érdeklődéssel kísér női ökölvívó döntőit láthatjuk a párizsi játékokon. Legalábbis az 57, illetve a 66 kilogrammosok mezőnyében, hiszen ebben a két súlycsoportban finalista a tajvani Lin Yu-Ting és az algériai Imane Khelif, akikről nehéz megállapítani, hogy férfias nők, avagy nőies férfiak. Mindenesetre a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség tavaly mindkettőjüket kizárta a világbajnokságról, mondván túl magas tesztoszteronszinttel és férfi kromoszómákkal rendelkeznek. Egy biztos, nagyot tudnak ütni, ezért a két bokszolónak sima útja volt a döntőig.
A Julia Szeremetának jobban meg kellett izzadni, szerdán megosztott döntéssel verte a fülöp-szigeteki Nesthy Peteciót. Ennek ellenére magabiztos.

Nincs értelme az ezüstéremről beszélni, csak az arannyal leszek elégedett” 

– nyilatkozta a lengyel bokszoló az elődöntő után. Aki egyébként meglehetősen szokatlan stílusa miatt is figyelmet érdemel, hiszen sokszor leengedte a kezét, váratlan felugrásokkal provokálta ellenfeleit, hogy elbizonytalanítsa őket.

„Nem félek senkitől” – nyilatkozta Julia

Bemegyek a ringbe és teszem a dolgomat. Alig várom már a szombati döntőt, hiszen egy újabb győzelem tovább növeli majd az önbizalmamat ad. Nem stresszelem magam, úgy állok az olimpiai döntőhöz, mint másmilyen tornához. Nyugodtan és taktikusan fogok bokszolni”.

A lengyelnek természetesen nehéz dolga lesz, ha véget akar vetni Lu-Ting menetelésének, aki a 27 éves török Yildiz Kahramant verte a döntőbe jutásért. A tajvani mellett a – többek között a Hámori Lucát is búcsúztató – algériai Imane Khelifet is kizárta a tavalyi vb-ről Nemzetközi Ökölvívó Szövetség, az IBA. A szövetség szerinta Nemzetközi Olimpiai Bizottság veszélybe sodorja a női sportolókat azzal, hogy engedélyezi Lin és Khelif részvételét a játékokon. A tajvaniak diszkriminatívnak nevezték a vádakat, amelyekkel megkísérelték megingatni ökölvívójuk mentális állapotát.

Lin a CNA English News-nak adott interjújában elárulta, hogy gyerekkorában tollaslabdázni vagy kosárlabdázni akart, de egyik klubba sem vették fel a túl sok jelentkező miatt, ezért döntött a boksz mellett.

Néha, amikor kimegyek a mosdóba, megkérdezik, jó helyen jársz? S akkor mindig elmondom, hogy nő vagyok. Valószínűleg a magasságom és a rövid frizurám miatt néznek másnak. De mindig az voltam, aki vagyok” 

– nyilatkozta Lin Yu-Ting.

Egy biztos, a nem éppen hétköznapi „fiú vagy lány” vita a női ökölvívásra irányuló reflektorfényen túl, - vérmérséklet és politikai szimpátia szerinti állásfoglalásra késztet. Olyan hírességek, mint a Harry Potter könyvek szerzője, JK Rowling, a brit úszó, Sharron Davies és a kétszeres olimpiai aranyérmes ex-ökölvívó, Nicola Adams is szót emelt a két vitatott nemi hovatartozású öklöző női sportban való részvétele ellen.

„Nem állítom, hogy Khelif transznemű. Az én és sokan mások is azért tiltakoznak hogy a nők elleni férfi erőszak olimpiai sportággá váljon”.

Davies szerint megdöbbentő az eset, és a NOB tisztségviselői szégyellhetik magukat. „Valójában a nők megverésének legalizálásáról van szó. Ezt abba kell hagyni!!!”

„Mikor lesz vége ennek az őrületnek? A férfiak nem válhatnak nővé. Miért nem tiltakozik ez ellen a brit kormány?” tette közzé véleményét Liz Truss volt brit miniszterelnök.

A NOB vezetői az érdemi válaszok helyett inkább az ökölvívók elleni online gyűlöletkampánynak minősítik a két bokszoló ügyét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!