Második világháborús puskát használt a müncheni terrorista

Vágólapra másolva!
Egyre több részlet derül ki a 18 éves Emrah I.-ről, aki Münchenben feltehetően az izraeli főkonzulátus ellen akart egy merényletet végrehajtani. A fiatal férfi a támadás előtt egy nappal vásárolta meg a Mauser karabélyt, majd Ausztriából, ahol élt Németországba utazott.
Vágólapra másolva!

A bosnyák származású, már Ausztriában született és nevelkedett Emrah I. a bajor főváros központjában, az izraeli főkonzulátus épülete mellett keveredett tűzpárbajba a rendőrökkel. Az eset előzménye az volt, hogy járókelők értesítették a rendőrséget, mert észrevették a fiatal férfit, aki egy nagyméretű, második világháborús puskával közeledett a diplomáciai képviselethez. A főkonzulátus mellett több más kormányépület is található, mint a Náci Németország Dokumentációs Központja, amelyek mind a rendőrség által védettek, így másodpercek alatt bekerítették a merénylőt. Emrah I. célzott lövéseket adott le a rendőrökre és nem volt hajlandó megadni magát.

A géppisztolyokkal felszerelt rendőrök viszonozták a tüzet és megölték a támadót. Az osztrák hatóságokat azonnal értesítették az esetről, akik minden információt megosztottak bajor kollégáikkal. Emrah I. két évvel ezelőtt, egy iskolai verekedés kapcsán lett ismert a hatóságoknak. Már akkor átvizsgálták a mobiltelefonját és kiderítették, hogy szimpatizál az Iszlám Állammal és radikális nézeteket vall. Mivel nem volt direkt kapcsolata a terrorszervezettel, így ejtették a terrorizmus vádját, viszont a bíróság kimondta, hogy 2028-ig nem birtokolhat lőfegyvert, sem sport, sem vadászat céljára.

A fiú egy trükköt alkalmazott, hogy hozzájuthasson az Ausztriában szabadon vásárolható muzeális Mauser karabélyhoz. Az osztrák törvények szerint minden 18 éves vásárolhat ilyen fegyvert, ám hat héten belül regisztrálni kell a hatóságoknál ennek birtoklását. Emrah I. egy magánszemélytől vette a puskát és megígérte az eladónak, hogy a törvényt betartva végrehajtja a regisztrációt a körzeti rendőrkapitányságon. Ám ehelyett azonnal Münchenbe utazott, feltehetően, hogy lelőjön valakit az izraeli főkonzulátusról. 

Csütörtökön volt az évfordulója a müncheni olimpiai játékokon elkövetett terrortámadásnak, amikor palesztin merénylők izraeli túszokat szedtek az olimpiai faluban. 

Az akció célja az volt, hogy kiszabadítsanak 232 palesztint, akik izraeli börtönökben ültek, valamint a német terroristapárost Andreas Badert és Ulrike Meinhofot és a japán szélsőbaloldali terroristát Kozo Okamotot. 

A merényletben 17 ember, a sportolók, a terroristák és egy német rendőr, vesztették az életüket.

A hatóságok szerint a fiatal merénylő ezért választotta szeptember ötödikét, mivel szimbolikus jelentősége lett volna. A rendőrök átkutatták a merénylő szüleinek a házát Neumarkt am Wallersee városka egyik elegáns lakónegyedében. Emrah I. még a szüleivel lakott. A rendőrség különleges egysége és tűzszerészek is kivonultak a házhoz, ám még nem tudni, hogy találtak-e merénylettel összefüggő bizonyítékokat. A család láthatóan jó körülmények között él és kooperál a hatóságokkal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!
GeorgSpöttleavatar
Szerző:Georg Spöttle
Szerző:Georg Spöttle