Még legalább három évig a brit adófizetők állják a bevándorlók borsos szállodai számláját

Vágólapra másolva!
Rossz hírt kaptak a brit adófizetők. A La Manche csatornán át érkező bevándorlókat hozzávetőleg még három évig – állami, azaz az ő költségükön – szállodákban helyezik el. Valószínűleg sokáig elhúzódik a menekültek sorsának rendezése, és a csatornán keresztül Nagy-Britanniába érkező kb. 30 ezer migráns többsége a szállodákban marad, ellátásuk naponta több mint 4 millió fontba (kb. 2 milliárd forint) kerül.
Vágólapra másolva!

A migránsügy megnyugtató rendezése a vártnál több időbe kerül, és ez nyilván kihatással van az érkezők szállodai elhelyezésére – idézte a Times Yvette Cooper belügyminisztert, és a kormányhoz közel álló források szerint egy éven belül biztosan nem várható látványos előrelépés.

Idén eddig 25 185 migráns érte el kisebb, nagyobb hajókkal az Egyesült Királyságot, köztük több mint 11 ezren a Munkáspárt júliusi hatalomra kerülése óta.

A kormány által augusztusban közzétett legfrissebb adatok szerint megnégyszereződött azon bevándorlók száma, akik határozatlan ideig Nagy-Britanniában maradhatnak, miközben a kitoloncolások megnövelésére tett erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak.

Több mint 25 300 ember kapott menedékjogot vagy más típusú humanitárius védelmet júniusig – derült ki a hivatalos belügyminisztériumi adatokból. Ez az előző 12 hónaphoz képest 6600 fős növekedést jelent. Ugyanakkor a La Manche csatornán való tömeges átkelés kezdete óta az illegálisan érkezők mindössze három százalékát sikerült kitoloncolni. 

A 2018 óta Nagy-Britanniát elérő 127 834 migráns közül mindössze 3788-at küldtek haza.

Júliusban, alig 18 nappal a választások után Yvette Cooper belügyminiszter eltörölte az előző, konzervatívok kormány által bevezetett bevándorlási törvények kulcsfontosságú elemeit. 125 385 menedékkérő esetében, akiknek a kérelmét a konzervatívok elutasították, folytatták az ügyeket.

A Munkáspárt hatalomra kerülésekor azonnal megszüntette a ruandai menedékjogi rendszert, amelynek célja az volt, hogy elrettentse az életük veszélyeztetésével tengeri útra kelőket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!