Nagy-Britannia az illegális bevándorlók európai paradicsoma: majd’ háromnegyed millió menedékkérő van az országban

Vágólapra másolva!
Az Oxfordi Egyetem szakértői által készített sokkoló tanulmány szerint Nagy-Britannia illegális bevándorlók európai paradicsoma. Ha hinni lehet az adatoknak, 745 ezer menedékkérő van az országban, ami a teljes lakosság egy százalékát teszi ki. Ide tartoznak a lejárt tartózkodási vízumú külföldiek, a sikertelen menedékkérők és az illegális bevándorlók, akik különféle vízi alkalmatosságokkal tették meg a La Manche-csatornán át az utat.
Vágólapra másolva!

Az még megdöbbentőbb, hogy ez a 745 ezres szám több mint kétszerese a franciaországi 300 ezernek, és ebből a szempontból az Egyesült Királyság még a migránsok által legkedveltebb célpontot, Németországot is megelőzi, ahol a becslések szerint „csak” 700 ezer menedékkérő tartózkodik – írja a brit The Telegraph.

Nagy-Britannia az illegális bevándorlók európai paradicsoma: majd’ háromnegyed millió menedékkérő van az országban
Nagy-Britannia az illegális bevándorlók európai paradicsoma: majd’ háromnegyed millió menedékkérő van az országban Fotó: X/Twitter

A számokat a Belügyminisztérium adatai alapján hozták nyilvánosságra. 

Különös aktualitása van a jelentésnek, mivel csak szombaton 17 gumicsónakon 973 migráns kelt át a Csatornán, és közülük négyen meghaltak az út során. 

Ez idén a legnagyobb szám egy nap alatt, meghaladta a korábbi, 2024-es rekordot (június 18-án 882-en érkeztek).

Az Egyesült Királyság határát 2024-ben összesen 26 612-en lépték át, ami öt százalékos növekedés 2023 szeptemberéhez képest, de kevesebb, mint a 2022-es csúcson, amikor 33 611 átlépés történt.

A francia hatóságok megerősítették, hogy szombaton négy ember vesztette életét, amikor megpróbáltak átkelni a Csatornán, köztük egy kétéves gyerek, akit egy kicsiny, túlzsúfolt csónakban – majd’ 90-en voltak benne - halálra tapostak.  A gyermek holttestét szombaton reggel találták meg.

A britek szerint a francia rendőrség baklövései oda vezetnek, hogy a legnagyobb nemzetközi embercsempész-hálózatok nagy része a La Manche-csatornán viszi át a migránsokat

A közelmúltban huszonkét csempészt ítéltek el azért, mert a becslések szerint 5 millió fontért megszervezték az illegális határátlépést, és ezzel számtalan életet sodortak veszélybe.

A csempészek fele meg sem jelent az ítélethirdetésen, pedig többen Nagy-Britanniában működtetik a vállalkozásaikat. Nyolcan közülük valószínűleg már elmenekültek az országból, annak ellenére, hogy bírósági felügyelet alá helyezték őket. Persze, az is lehet, hogy már újra munkába álltak, és újabb átkeléseket szerveznek és megint milliókat kaszálnak. Az emberkereskedő bandából - többségük iraki kurd -, hárman március 10-ig halasztást kaptak, így egyre valószínűbb, hogy elmenekülnek.

A kormányra nyomás nehezedik az illegális átkelések megszervezéséért felelős embercsempész-bandák elfogása és felelősségre vonása érdekében.A Munkáspárt fogadkozik, hogy megállítja a bűnözőket egy különleges határbiztonsági parancsnokság felállításával, amely segíti az európai és a G7-partnereket, és új, terrorizmusellenes felhatalmazással erősíti meg az Egyesült Királyság bűnüldöző szerveit.

A konzervatív képviselők azonban azt követelték, hogy Keir Starmer miniszterelnök gondolja át azon döntését, hogy az előző kormány 400 millió fontos ruandai programját, amely a menedékkérőket Ruandába küldte volna.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!