Nem kellenek a drága kozmetikumok, ott van a hentesnél a pattanások elleni olcsó csodaszer: a marhafaggyú

Vágólapra másolva!
Greta Thunberg Ikea bútorlapból faragott kardjába dől, a vegánok Big Mac-zabálásba menekülnek. A méregzöld környezetvédelmi aktivisták onnan kaptak nagy pofont, ahonnan nem számítottak. A Z-generáció tagjai forradalmian új – és állítólag hatásos – bőrápoló szert ajánlanak aknéra és ekcémára: a marhafaggyút. Mi lesz így a bolygóval, ha a bélszín mellett a faggyú is kapós cikk lesz? A csodaszer terjedése nem csökkenti a közellenségnek kikiáltott marhacsordák számát. Igaz, a szépségnek ára van.
Vágólapra másolva!

Az angol gasztronómiában járatosak előtt ismert, hogy a hagyományos Yorkshirepuding egyik fontos összetevője a zsíros faggyú. Az internet világában otthonosan mozgó Z generáció tagjai mostanában felfedezték a marha- és birkafaggyú és/vagy zsír felhasználásának egyéb módját. A TikTokon gombamód szaporodó kisfilmeken az ifjak faggyúval és/vagy zsírral kenik pattanásokkal tarkázott arcukat. A rövidfilmekhez fűzött magyarázat szerint az új csodaszer csökkenti vagy meg is szünteti a pattanásokat, az ekcémát, és elősegíti a gyönyörű, majdhogynem porcelánszerű bőr kialakulását.

A@wellhealthylife influenszere szerint a szokatlan összetevőnek köszönhetően gyakran azt hiszik, hogy arcfeltöltő beavatkozáson esett át.

Ha egy évvel ezelőtt azt mondod, hogy marhazsírt kenek az arcomra, lehülyézlek. Majdnem 30 vagyok, de a bőröm most jobban néz ki, mint 21 éves koromban. Mindenki azt hiszi, hogy Botoxot használok, pedig a marhazsír a titok nyitja, amit természetes Botoxnak nevezek, mert pontosan ugyanaz a hatása, mint a Botoxnak, de százszor olcsóbb. A korai öregedés oka, hogy a bőrápoló szerek mindegyike tele van vegyszerrel” 

– fejtette ki egyik TikTok videójában.

„Ez a cucc csodát tesz a bőrrel” – lelkendezett @jasminealisha___. – „Fenomenális lesz tőle a bőröd.”  A@holistichealinglucy néven jelentkező influenszer bizton állítja, hogy hidratálja a bőrt.

Az év elején Kourtney Kardashian modell és tévés személyiség márkája, a Poosh is ajánlotta a marhafaggyút, mondván, „elősegíti a bőr természetes védekező képességét.” A TikTokerek azt javasolják, hogy a zsírt hidratálóként használják a le nem mosott bőrön.

A faggyú hirtelen jött népszerűségéből több ismert márka is hasznot akar húzni, megjelentek kisebb, nagyobb tégelyekbe zárt zsírok az interneten. 

A Fat Cow rövid idő alatt több mint 31 ezer like-ot gyűjtött össze. A kb. 40 fontba (kb. 20 ezer forint) kerülő termékről azt írják a weboldalukon, hogy „a bőr természetes faggyújával szinkronizáló összetevőket tartalmaz.”

Egyes márkák saját recepteket is kínáltak, felfedik a leghatásosabb módszereket, amelyekkel a marhazsírból arcápolót lehet készíteni. Ráadásul, nem kell vagyonokat költeni a drogériákban, elég, ha betér a pattanásos bőrű ifjú a henteshez. A MailOnline témával kapcsolatos írásából kiderül, hogy 

a felhasználók azért némileg megosztottak az új trenddel kapcsolatban, többen kételkednek marhazsírban és/vagy faggyúban a hagyományos kozmetikumokhoz képest.

A szer hatásosságának kétségtelen bizonyítékai nagyrészt hiányoznak, bár egy tanulmány azt sugallja, hogy a marhafaggyú használata irritáló, és fényérzékenységet is okozhat. Mások a szagára panaszkodnak, amely – vajon miért? – a marhahúsra emlékeztet.

Dr. Hadley King New York-i bőrgyógyász korábban elmondta a DailyMail.com-nak, hogy „a marhahús zsírja kétségtelenül hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, de számos alternatíva létezik, amelyek magasabb antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatásúak. Az állati eredetű termékek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai alacsonyabbak a növényiekénél. A marhazsír megzavarhatja a bőr védőrétegét, mivel olajsavakban gazdag.”

A TikTokon terjedő klipek kapcsán néhányan szkepticizmusukat fejezték ki az állítólagos „csodaszerrel” kapcsolatban.

„Ez egy újabb túlárazott csodabalzsam, amely az emberek bőrbetegségektől való megszabadulásának vágyát lovagolja meg”, írta egy hozzászóló, míg a másik józanságra int: „Használják a józan eszüket! Ne kenjen marhazsírt az arcára, csak fogyasszon kevesebb tejterméket!”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!