Titokban tárgyal Iránnal az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az izraeli televízió 12-es csatornájának jelentése szerint az USA és több arab állam titkos tárgyalásokat kezdett Iránnal egy minden fronton történő tűzszünetről. Izrael jelenleg nem vesz részt a tárgyalásokon, de tájékoztatták az eddigi eredményekről. Irán a múlt héten mintegy 180 rakétával közvetlenül támadta Izraelt. A teheráni kormány emellett támogatja a libanoni Hezbollah síita milíciát és a jemeni Húszi milíciát, amelyek rendszeresen rakétázzák Izraelt. Washingtin DC láthatóan el akarja kerülni, hogy lángra lobbanjon a Közel-Kelet. Ez gazdasági érdek is, hiszen egy hét alatt 10 százalékkal nőt a nyersolaj ára.
Vágólapra másolva!

Az iráni nukleáris létesítmények elleni támadás stratégiai érdeke Izraelnek, az ország ugyanis fenyegetve érzi magát az iráni atomprogram miatt.

Titokban tárgyal Iránnal az Egyesült Államok
Titokban tárgyal Iránnal az Egyesült Államok Photo by Saeed Jaras / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Egy ilyen támadás azonban nagyon költséges lenne, mivel a létesítmények a föld alatt vannak, Irán középső részén találhatók, és valószínűleg nagyon jól védettek. A másik veszély az lenne, hogy egy sikertelen támadás esetén Irán valószínűleg még gyorsabban folytatná nukleáris programját. Egyes híradások szerint a közelmúltban már végrehajtottak egy földalatti kísérleti robbantást.

Irán jelenleg azzal próbál nyomást gyakorolni a közvetítőkre, hogy masszív ellentámadással fenyegetőzik, hogy megakadályozza Izraelt egy válaszcsapás indításában, a múltheti iráni rakétazápor miatt. A perzsa állam 180 rakétát lőtt ki Izraelre és két katonai bázis komoly károkat szenvedett. 

Fel kell tennünk a kérdést, hogy a Joe Biden elnök vezette amerikai kormánynak mekkora befolyása van az izraeli kormányra – elvégre Biden már hangsúlyozta, hogy nem támogatna egy ilyen támadást. Ugyanakkor Irán nyomást gyakorol a térség arab államaira, hogy ne nyissák meg légterüket egy izraeli támadás előtt.

A Hezbollah fokozott támadásokkal fenyegette meg Izraelt, ha a zsidó állam továbbra is támadja Libanont. 

Az izraeli ellenség fokozódó támadásai azt jelentik, hogy Haifát és más helyeket ugyanolyan gyakran fogják rakétáink támadni, mint Kirjat Smonát, Metulát valamint más településeket” 

– jelentette ki a milícia. Kiryat Shmona és Metula Izrael északi részén, a libanoni határon fekszik.

Az izraeli hadsereg szerda hajnalban azt nyilatkozta, hogy 85 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, köztük Haifára.

A libanoni hatóságok szerint legalább 36 ember halt meg kedden az izraeli támadásokban. 

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint további 150 ember megsebesült. Ez azt jelenti, hogy a Hezbollah és az izraeli hadsereg közötti harcok egy évvel ezelőtti kirobbanása óta a hatóságok szerint legalább 2119 ember halt meg és 10 019-en sebesültek meg. A minisztérium nem tesz különbséget a civilek és a Hezbollah harcosai között. 

Csak kedden az ügyvezető kormány vészhelyzeti bizottsága összesen 137 izraeli légicsapást regisztrált Libanonban. 

Ezt megelőzően az izraeli hadsereg azt közölte, hogy kedden összesen 180 lövést regisztráltak Libanonból, amelyek észak-izraeli és különösen haifai célpontokat céloztak. A lövedékek többségét elfogták, de néhány találat Izrael legfontosabb kikötővárosának külvárosait is érte. Haifában egy nő könnyebben megsérült.

Izrael bombázta a szír fővárost Damaszkuszt is. Egy lakóház nagy része romba dőlt. Az épületben állítólag egy célszemély is lakott, akit az izraeli hadsereg le akart vadászni. A támadásban három civil is életét vesztette.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!