A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

A célban füttyszó, a dobogó tetején néma csend fogadta a győztes transznemű atlétát

Gay Pride Parades
Fotó: Getty Images via AFP
Vágólapra másolva!
A 16 éves Veronica Garcia mélységes csalódottságának adott hangot, mert taps helyett kifütyülték miután Washington állam középiskolai bajnokságán megnyerte a 400 méteres női síkfutást. Azért azonban nem reklamált, hogy korábban Donovan Brown néven még a fiúk között versenyzett, nem sok sikerrel. De neki bejött a nemváltás.
Vágólapra másolva!

Sokatmondó, hogy ha Garcia a fiúk között futott volna ezen a távon, akkor a 16. helyet sem tudta volna megszerezni, hiszen a leglassúbb fiú is több mint 2,5 másodperccel túlszárnyalta az időeredményét. A lányok között azonban egy teljes másodperccel jobb volt a második helyezett Lauren Matthew-nál. A célba érkezőket gyér taps és a – győztest – és füttyszó fogadta, ám később, amikor a dobogó legmagasabb fokára állt, hogy átvegye az aranyérmet, szinte néma csend lett a stadionban, és társai sem gratuláltak neki, hátrakulcsolt kézzel álltak. A második helyen célba ért lányt, Lauren Matthew-t azonban vastaps köszöntötte.

Több sportszerűségre számítottam, mert én másoknak is szurkoltam és gratuláltam, ezért joggal reméltem, hogy viszonozzák a gesztusomat”

 – mondta az alig egy éve fiúktól a lányokhoz igazolt Garcia, és hozzátette, a legutóbbi, washingtoni Tacomában rendezett versenyen a szokásosnál súlyosabb sértéseket is a fejéhez vágtak. A közönség reakciója Garcia szerint nem volt meglepő, de bántotta társai hidegsége, akiknek szurkolt a versenyek alatt.

Veronica Garcia egyike azoknak a középiskolás sportolóknak, akik jelenleg a női sportokban versenyző biológiailag férfiakról szóló vita középpontjában állnak.A középiskolás diák tavaly ébredt rá, hogy ő inkább nő, és felzaklatták a nemváltását kritizáló, nőiségét kétségbe vonó diszkriminatív megjegyzések.

Még csak egy tinédzser vagyok, de már érzem, hogyan zaklatják a transznemű embereket. Legalább tiszteljenek bennünket. Akik nem értik, hogy miért vagyunk transzneműek, legalább legyenek kedvesek”

 – mondta Veronica.

Garcia a múlt hónapban a washingtoni középiskolás bajnokságban a 13. helyen végzett 152 lányból álló mezőnyben egy 5 ezer méteres versenyen, míg egy évvel korábban a fiúk között csak a 164. lett a 172 tagot számláló mezőnyben.

Washington állam iskolái előírják, hogy 

minden sportoló diák részt vehet a nemi identitásának megfelelő kategóriában anélkül, hogy papírokkal igazolnia kellene, hogy megkezdte vagy befejezte a nemváltását.

Garcia győzelmét követően egyébként a többszörös amerikai egyetemi úszóbajnok, Riley Gaines a közösségi médiában tett közzé egy felvételt versenyről. Gaines aktivista lett, miután egy 2022-es úszóversenyen holtversenyben lett az első Lia Thomas transznemű úszóval, aki megkapta a trófeát, és megünnepelték, bár a tisztviselők nem tudtak meggyőző magyarázatot adni Gainesnek arra, hogy miért nem ő győzött. A kentuckyi úszónő azóta tucatnyi főiskolai sportolóval küzd azért, hogy a transzneműek ne versenyezhessenek a női mezőnyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!