A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Gyilkol és pusztít a hozzáadott cukor

Vágólapra másolva!
A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása felpörgetheti testünk biológiai óráját, vagyis gyorsabban fogunk öregedni, még akkor is, ha egyébként törekszünk az egészséges étrendre – állapította meg egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A kutatás során 342 középkorú nőt vizsgáltak, akiktől az örökítőanyag elemzéséhez nyálmintát vettek. Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy a cukorban gazdag ételeket fogyasztó nők sejtjei gyorsabban öregedtek. A megfigyelés magyarázatot adhat arra, egyes emberek miért öregednek gyorsabban vagy lassabban hasonló életkorú társaikhoz képest. A cukorfogyasztást, mint tényezőt eddig figyelmen kívül hagyták, most azonban úgy tűnik, egyik főszereplője lehet a jelenségnek.

cukor
Gyorsabban öregszünk, ha túl sok cukrot fogyasztunk
Fotó: Melissa Erichsen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Barbara Laraia táplálkozáskutató, a Kaliforniai Berkeley Egyetem munkatársa szerint 

naponta 10 gramm hozzáadott cukor tartós elhagyásával 2,4 hónappal pörgethetjük vissza a biológiai óránkat.

Epigenetikai kapcsolók szabályozzák az öregedés gyorsaságát

Az alkalmi mutációkon kívül DNS-ünk idővel kevésbé tartós módosulásokat is felhalmozhat. Ezek az úgynevezett epigenetikai változások gyakran úgy viselkednek, mint a kémiai lakatok; kikapcsolják a géneket, és egy időre megváltoztatják a szervezet genetikai kódjának kifejeződését.

Az átmeneti módosulások összességét epigenetikai órának nevezik, és segítségével kitalálható az adott személy biológiai életkora. Az epigenetikai változások leolvasása a valós életkor megállapítása mellett segítheti a tudósokat abban, hogy meghatározzák, milyen stresszhatások és károsodások érik a sejteket.

Az étrend, az életmód, a genetika és a betegségek mind befolyásolják, hogy milyen gyorsan ketyeg az ember epigenetikai órája, de a mostani az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy a cukor konkrétan milyen szerepet játszik a folyamatban.

Gyorsabban öregednek a sejtek a sok cukortól

A vizsgálatban részt vevő nők átlagosan napi 60 gramm cukrot fogyasztottak, bár voltak, akiknek a napi cukorbevitele meghaladta a 300 grammot is. Ez jelentősen megugorja a hivatalos ajánlásokat, amely nők esetében napi 25 gramm, férfiaknál 36 gramm alatti cukormennyiséget tart biztonságosnak.

Az eredmények azt sugallják, hogy a hozzáadott cukor gyorsabban megváltoztatja az öregedéssel kapcsolatos epigenetikai kapcsolókat, mint az egészségesebb élelmiszerek, függetlenül attól, hogy mennyi egészséges tápanyag van jelen a szervezetben.

A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag étrendet fogyasztó nők sejtjei epigenetikailag sokkal fiatalabbak voltak, a leglassabban ketyegő biológiai órával pedig a mediterrán étrendet követők rendelkeztek.

Összességében minél több hozzáadott cukrot fogyasztott a vizsgált személy, annál öregebbnek tűnt a DNS-e, és ez még akkor is fennállt, ha az étrend egyébként tartalmazott jótékony hatású élelmiszereket.

A kutatás során figyelembe vették az iskolai végzettséget, az életmódbeli tényezőket és a résztvevők aktuális egészségi állapotát.

A teljes tanulmány a JAMA Network Open című szakfolyóiratban olvasható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!