Régiók és kereseti különbségek: Budapest 195 ezer, Somogy 118 ezer

Vágólapra másolva!
Jelentős kereseti különbségek figyelhetők meg az ország egyes megyéi között. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai alapján a legjobban Budapest lehet keresni (195 ezret), míg a lista végén álló Somogy megyében csupán 118 ezret. A régiós kereseti lehetőségeket gyűjtöttük a hivatalos adatok és helyi fejvadászok tapasztalatai alapján.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1996 óta vizsgálja a régiónkénti átlagkeresetek változását, és azóta minden évben a közép-magyarországi régió, azaz Budapest és Pest megye áll az élen. A régió kereseti előnyét az ÁFSZ adatai is megerősítik, ugyanis 2004-ben messze magasan Budapesten volt a legmagasabb a havi átlagbér (195.870 Ft), Pest megye pedig 144.109 forintjával Fejér megye mögött a harmadik helyen áll.

Fejér megye a második helyen

Fejér megyében 146.843 forint az átlagbér. A térségre jellemző, a fővárosihoz hasonló kedvező kereseti lehetőségeket Clement József, a Székesfehérváron is jelen lévő, személyzeti tanácsadással foglalkozó Work Force Kft. szakmai igazgatója is megerősítette. "A megyében a budapestinél 10-25 százalékkal alacsonyabbak a bérek. Kivételt ez alól a hiányszakmák képeznek, ahol a Fejér megyei fizetések azonosak a fővárosival - mondta el Clement József.

Bár a fővárosit nem közelíti meg, Fejér és Pest megyéhez viszonyítva hasonlóan magas a havi bruttó bér Győr-Moson-Sopron (141 442 forint) és Komárom-Esztergom megyében (138 162 forint). Ugyan az ÁFSZ szerint utóbbiban a budapestinél közel 25 százalékkal alacsonyabb a bérszínvonal, Pálné Mező Eszter, a tatabányai székhelyű T-HR Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője tapasztalatai szerint a megyei fizetések hasonlóképpen alakulnak mint Budapesten. Sőt, akadnak olyan pozíciók is, ahol a fővárosinál magasabb bért ajánlanak a helyi munkáltatók.

Bruttó 150 ezer forint bér a keresetteknek Vas megyében

A listát a hatodik helyen Heves megye folytatja, ahol 131 825 forint az átlagkereset. Hozzá hasonló az átlagkereset Borsod és Vas megyében (130 356 illetve 130 108 forint) - derül ki a jelentésből. "Vas megyében a keresett műszaki szakemberek kezdőként 150-170 ezer forint bruttó bérre, a HR és a logisztika területén munkát vállalók pedig átlagosan bruttó 110-150 ezer forintra számíthatnak" - árnyalta a képet Katona Izabella, a szombathelyi Human Matrix HR Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

Különbségek az adatok és a tapasztalatok között

Az adatok és a helyi személyzeti tanácsadók által elmondottak között számottevő különbségek tapasztalhatók mind a Veszprém mind a Baranya megyei helyzettel kapcsolatban. Míg Puszpán Tamás, a Work Force pécsi irodájának HR-tanácsadója szerint a helyi bérek rendkívül alacsonyak, a munkáltatók legtöbbször a fővárosi béreknek mindössze felét kínálják a munkavállalóknak, addig az ÁFSZ oldalán mindössze 33 százalékos az eltérés a két térségben jellemző átlagkeresetek közt, csakúgy mint Veszprém megyében.

Fülöp Zsuzsa, a Veszprémben működő Dr. Kiss Consulting Vezetői Tanácsadó Kft. HR-tanácsadója arról tájékoztatott, hogy a 3-4 éves tapasztalattal rendelkező szakemberek bére átlagosan 15 százalékkal, a pályakezdő diplomásoké és a felsővezetőké pedig csak kevéssel alacsonyabb mint Budapesten.

Változatos fizetések Csongrád megyében

A lista tizenegyedik helyén Csongrád megye áll 127 575 forintos átlagbérrel. "A külföldi tulajdonban lévő termelő vállalatnál alkalmazott, egy műszakban dolgozó szakmunkás végzettségűek átlagkeresete bruttó 80-90 ezer forint, a három műszakban dolgozóké bruttó 120 ezer forint. Az állami cégeknél ennél 10-20 százalékkal alacsonyabbak a bérek.

A termelői szférában a felsővezetők átlagosan bruttó 500 ezer forintot keresnek, az adott cégnél egy éves munkaviszonnyal rendelkező, tehát megbízható munkaerőnek számító középvezetők pedig bruttó 300 ezer forintot. A szolgáltatói szférában a középvezetők (például a marketingesek) kezdő fizetése átlagosan bruttó 250 ezer forint, de emellett még számos juttatásra is számíthatnak" - részletezte a fizikai és szellemi dolgozók bérezését Herold Gábor, a szegedi Darszi Személyzeti Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről