Eddig közel kétezer közszolgát menesztettek

Vágólapra másolva!
A kormány a közigazgatási reform kapcsán 2000 minisztériumi dolgozó elbocsátását tervezte. Szeptember végéig közel 1800 munkatárs távozását jelentették be a Fővárosi Munkaügyi Központokban. Hamarosan tízezernél is több közszolga kaphatja kézhez felmondólevelét - értesült a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

Szeptember végéig 1767 minisztériumi dolgozó távozását jelentették be csoportos létszámcsökkentés keretében a Fővárosi Munkaügyi Központhoz. A vidéki közigazgatási szervektől 1400 ember kényszertávozását jelezték, ám ez csak a kezdet: hamarosan további tízezernél is több közigazgatásban dolgozó munkahelye szűnik meg. A leépítések során többek között adótanácsadók, hardverüzemeltetők, tanárok, közgazdászok, autószerelők állása szűnik meg. A közigazgatási szakágakban több közszolga az államkincstár, az állategészségügy, a társadalombiztosítás, a vízügyi igazgatás területéről válik munkanélkülivé.

Csúszik a vállalkozásalapítást ösztönző hitelkonstrukció

A kormány maximum 350 ezer forintos képzési támogatással segíti az elbocsátottak újrakezdését, pályamódosítását, ám egyelőre kevesen élnek a lehetőséggel. A kormány által szeptember végére beígért kedvező feltételű, önálló vállalkozás alapítását ösztönző hitelkonstrukció egyelőre csúszik. A tervek szerint az elbocsátottak egyénenként maximum hárommillió forint hitelt kaphatnának a Magyar Fejlesztési Bank és a kezdeményezésbe bevont kereskedelmi bankok összesen húszmilliárd forintos hitelkeretéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!