Munkaerőhiány világszerte - nálunk a műszaki diplomásokat keresik

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi felmérés szerint Nyugat-Európában a munkaadók 12-23 százaléka hiába keres megfelelő felsőfokú végzettségű szakembert. Amerikában és Távol-Keleten minden második-harmadik cég panaszkodott munkaerőhiányra. Magyarország nem vett részt a felmérésben, ám szakértők szerint mérnöki, informatikai és orvosi területeken nálunk is hiány mutatkozik - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Észak- és Dél-Amerikában majdnem minden második vállalat igennel válaszolt, a Távol-Keleten és a csendes-óceáni térségben pedig körülbelül minden harmadik. Nyugat-Európában ennél jobb a helyzet, itt csak 12-23 százalék között mozog a munkaerőhiányra panaszkodó cégek aránya.

Hiány elsősorban műszaki területen

Magyarország - a kelet-közép-európai régió többi országához hasonlóan - nem szerepel a Manpower felmérésében. A kormányzat, a munkaadók és a személyzeti tanácsadók nyilatkozatai alapján azonban egyértelmű, hogy jelenleg hazánkban is több jól képzett diplomásra lenne szükség, mint ahányan a munkaerőpiacon megjelennek. A szakemberhiány elsősorban a műszaki területeken érezhető.

A Foglalkoztatási Hivatal szerint gépész- és gyengeáramú villamosmérnökök, szoftverfejlesztők, informatikusok, szak-, illetve általános orvosok iránt tapasztalható a legnagyobb kereslet, de a textil-, az építő- és az élelmiszeriparban is vannak szűk - számol be a Világgazdaság

Sokszor nem a jelentkezők számával, hanem a rátermettségével van baj: szakértők szerint a diplomás pályázóknak csupán egytizede felel meg a multinacionális cégek elvárásainak. Többségüknél a nyelvismeret hiánya a legfőbb akadály - írja a lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről