Havi 155 ezer forintot kapnak benzinre a fővárosi képviselők

Vágólapra másolva!
Az elmúlt ciklusban összesen közel 5 milliárd forintot vettek fel a parlamenti képviselők szállással és utazással kapcsolatos költségtérítésre. A fővárosi honatyák havonta 155 ezer forintot kapnak benzinpénz gyanánt, a vidékiek szállásköltségéhez pedig 110 ezerrel járulnak hozzá - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lap az utazásra és a szállásköltségekre közel 5 milliárd forintot vettek fel a honatyák 4 év alatt. Az utazási költségtérítés alapjául a képviselő lakóhelyét veszik és innen számítják a legrövidebb utat. A fővárosi honatyák így havi 155 ezer forintot kapnak benzinre, amiből kijöhet havonta 625 liter 95-ös benzin, vagyis egy átlagos családi autót akár tízszer is tele lehetne ebből tankolni. Akik az országhatárhoz közel laknak, ennek több mint dupláját kapják - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Kétszázan 10 millió felett

Költségtérítés címén tízmillió forintnál többet kétszáz képviselő vett fel az előző ciklusban, de a térítés valamilyen lehetőségével mindenki élt, így például szállásköltségre háromnegyedük kért pénzt.
A legtöbbet az a honatya keresheti ezzel a lehetőséggel, aki elég messze lakik a fővárostól és nincs budapesti ingatlana nevén. A Népszabadság szerint az önmegtartóztatáson kívül más nem nagyon gátolja a képviselőket az adófizetők pénzének zsebre tételében, ellenőrzés ugyanis nem nagyon van.

Havi 110 ezer forint szállásra

Így járhat például lakhatási támogatás már akkor is, ha a budapesti lakás a házastárs nevén van. Sőt, ha valaki a nevén lévő fővárosi ingatlan mellett kérne támogatást, ő is jó eséllyel megszerezhetné, a jogosságot ugyanis senki nem ellenőrzi, még a vagyonnyilatkozattal sem vetik össze a kérelmeket. A szállásköltségekhez egyébként havi 110 ezer forinttal járul hozzá az Országgyűlés Hivatala - olvasható az újság mai számában.

5,2 milliót vett fel a rekorder

A költségtérítési "rekorder" Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes képviselő. A polgármesterként is tevékenykedő képviselő 2005-ben több mint négymillió forintot vett fel utazásaira és további 1,2 milliót fővárosi lakásbérletére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!