A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Hiány van szakképzett munkaerőből

Vágólapra másolva!
A vállalatoknak nyelvtudással rendelkező, ambiciózus fiatalokra tartanak igényt, belőlük azonban hiány van a piacon. A cégek megunták az oktatási reformot, és saját pénzügyi forrásokkal, gyakornoki programokkal képzik a tehetséges fiatalokat - derül ki a Népszabadság összeállításából.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a szakmunkásokból, a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberekből is hiány van hazánkban. Debreczeni Eszter, a Microsoft Magyarország HR vezetője a Népszabadságnak elmondta, a cégnek egyre több nehézséget okoz a magyarországi munkaerő-felvétel. Mind nehezebb olyan ambiciózus, szakmailag felkészült és kifejezetten jó nyelvtudással rendelkező dolgozókat találni, akikre szükség lenne. A pályakezdőknél egyre gyakrabban hiányzik valami a fenti felsorolásból, sőt van, hogy egyik elvárásnak sem felelnek meg, de nincsenek távlati terveik sem, ami ugyancsak megnehezíti az elhelyezkedést vagy a karrierépítést.

Hasonlókról számolt be Ruska Viktória, a Suzuki vállalati kommunikációs vezetője. "A mérnöki pozíciók betöltése nehéz, de ez országos probléma, amelynek megoldását a frissdiplomások túlzott bérigénye sem segíti. Legutóbb a Budapesti Műszaki Főiskola állásbörzéjén tapasztaltuk, hogy a kezdő mérnököknek a hazai viszonyok között irreálisnak mondható elvárásaik vannak" - mondta el a kommunikációs vezető.

Egyre több a gyakornoki program

A munkaerőhiány egybehangzó vélemények szerint négy-öt éves távlatban leküzdhető lenne, ha erősítenék a középiskolai pályaorientációt és a nyelvoktatást, de szükséges az erőteljesebb állami beavatkozás az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek elosztásába is - írja a lap.

A vállalkozások megunták már a csodavárást - vagyis a szakképzési és felsőoktatási reformot és szemléletváltást - és inkább jelentős összegeket áldoznak a számukra szükséges ismeretekkel bíró munkaerő kibocsátásának biztosítására, vagy maguk végzik a kiképzést.
A Michelinnél például évi 45 millió forintot fordítanak a szabolcsi és a nyírségi középiskolák, valamint a környéken lévő egyetemek, főiskolák támogatására, és kiterjedt gyakornoki rendszert működtetnek. A Mol nemrégiben háromszázmillió forintos támogatási megállapodást kötött hat olyan egyetemmel, amely a cég számára fontos szakmákban oktat. A Microsoftnál több ösztöndíjprogram is működik, a Suzuki többek között a győri Széchenyi István Egyetem műszaki képzéseit támogatja, de szoros kapcsolata van a Corvinus Egyetem logisztika tanszékével is, emellett hamarosan megkötik a Műegyetemmel is az együttműködési megállapodást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!