Nyitás várható a romániai munkavállalók előtt

Vágólapra másolva!
Az előzetes aggodalmakkal ellentétben Magyarország nem célországa a romániai és bulgáriai munkavállalóknak, ezért a Szociális és Munkaügyi Minisztérium javaslatot készül tenni a kormánynak a munkaerőpiac fokozatos megnyitására - mondta Székely Judit, a tárca szakállamtitkára az Országgyűlés foglalkoztatási bizottsága előtt.
Vágólapra másolva!

A szakállamtitkár közölte, szeptember végén 28.483 román állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalói engedéllyel vagy zöldkártya-igazolással. Ez mintegy 3 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor Románia még nem volt az Európai Unió tagja. Hasonló a helyzet a bolgárokkal, csak közülük lényegesen kevesebben dolgoznak Magyarországon, mindössze párszázan - jelezte a szakállamtitkár. Hozzátette: mindkét ország munkavállalói inkább Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban vállalnak munkát, de ott milliós nagyságrendben.

Csak a kevésbé kvalifikáltak előtt lenne korlát

Székely Judit kifejtette: a kormánynak benyújtandó javaslat szerint a tárca a két ország szakképzett munkaereje előtt teljesen megnyitná a magyarországi munkaerőpiacot, csakúgy mint egyes szakképesítéssel nem, de általános iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalói kör számára. A legkevésbé kvalifikált kör előtt csak a munkaerő-piaci helyzet vizsgálatát követően javasolja a tárca megnyitni a munkaerőpiacot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről