Egyre több magyar ingázik Ausztriába

Vágólapra másolva!
Közel hatezer magyar munkavállaló ingázik naponta a nyugati határ és a szomszédos Burgenland tartomány között. A szombathelyi, a soproni cégeknek egyre nehezebb munkaerőt találniuk, sok mérnök, szakmunkás jár át ugyanis a hazai bér háromszorosáért dolgozni.
Vágólapra másolva!

A legjobban azok járnak, akik ingázóként vállalnak munkát az országban. Számukra ugyanis a megélhetési költségek változatlanok maradnak, fizetésük viszont a többszörösére nő.

Jelenleg - hivatalosan - mintegy hatezer magyar dolgozik ily módon Ausztriában, pontosabban Burgenlandban - tudtuk meg Szatmári Józseftől, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nemzetközi Osztályának vezetőjétől. Az ingázók összetétele vegyes: a dolgozók között találunk gyakorlattal rendelkező fémipari és mezőgazdasági dolgozót, esztergályosokat, tetőfedőket, ácsokat, hegesztőket, üvegeseket, vendéglátósokat, orvosokat és mérnököket egyaránt.

Elszívják a munkaerőt a cégek

"Ez a szám nem tűnik magasnak, probléma viszont, hogy az osztrák cégek olyan dolgozókat csábítanak el, akikből itthon is hiány van. Egyre több vállalat fordul hozzánk e problémával, ám mi nem tudunk ez ellen mit tenni" - avatott be Szatmári József. A kint megkereshető bérek jóval magasabbak, mint a hazaiak, így szinte esélytelen itthon tartani a szakembereket.

Az osztrák munkavállalói kamara közelmúltban készített felmérése alapján az osztrák átlagkereset 1910 euró (közel 500 ezer forint), ami háromszorosa a magyar átlagnak. A külföldi vendégmunkások közül az ott dolgozó magyarok átlagosan 1538 eurós (mintegy 385 ezer forintos) fizetést kapnak, ez az osztrákoknak járó bér 81 százaléka.

Bérek a keresett szakmákban

Egy 2005-ös hivatalos statisztika szerint az építőiparban évi 28 500 euró az átlagbér, ami egy hónapra vetítve 2375 eurónak (600 ezer forint) felel meg. A vendéglátóipar ennél rosszabbul fizet, itt 16 224 eurós éves keresetet mértek, havi 1352 eurót (340 ezer forint). Az ingázók többféleképpen vállalhatnak munkát az országban: foglalkoztatási engedéllyel, könnyített munkavállalási engedéllyel, illetve az ingázói és a gyakornoki kétoldalú egyezmények keretében.

Az úgynevezett foglalkoztatási típusú engedélyre vonatkozó kérelmet az osztrák munkáltató nyújtja be, ő kap zöld utat a külföldiek foglalkoztatására. Ezzel az engedéllyel dolgozhatnak egyebek mellett a szezonális munkások, a mezőgazdasági dolgozók, a vendéglátósok, vagy épp a kiküldetésben lévők. Az engedély hat hónapra szól és nem hosszabbítható meg, s vonatkozik rá a kvótarendszer, aminek értelmében a munkaerőpiacon a külföldi dolgozók aránya nem haladhatja meg a 8 százalékot.

A másik engedélytípus a gyakornoki egyezmény. Keretszáma 1800 fő, a munkavállalók szakmai gyakorlat céljából vállalhatnak munkát az országban. Mint Szatmári Józseftől megtudtuk, a keretszámot évek óta nem sikerül kitölteni, vélhetően azért, mert az engedély megadásához ez esetben szakképzettség és nyelvtudás is szükséges.

Áprilisra beteli a kvóta, érdemes startolni

A harmadik típus az úgynevezett ingázói egyezmény, melynek keretében összesen 2550, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében élő magyar dolgozhat Ausztriában. Ebben az évben 200 fővel bővítették a keretet, vagyis újabb 200 fő pályázhat. A keretszám egyébként már március-áprilisban kimerül, nem árt tehát minél korábban jelentkezni. A kérelmet ez esetben a dolgozó nyújtja be, és sikeres pályázás esetén 6 hónapra kapja meg, ami egyszer meghosszabbítható szintén hat hónappal. Ez azért lényeges, mert hosszabbítás esetén zöld kártyához jut az alkalmazott, vagyis engedély nélkül vállalhat munkát a továbbiakban.

A fentiek mellett januártól ötven hiányszakmában könnyített munkavállalásra is lehetőség van. Az osztrák munkaadó ezen szakmák esetében gyorsabban kapja meg az engedélyt a foglalkoztatásra. Az osztrák statisztikák szerint ezekben a szakmákban 6000-7000 fős a hiány.

Szakács, hentes, kőműves, mozdonyvezető, gépésztechnikus, gépészmérnök, építőipari technikus, autószerelő, hegesztő, tetőfedő, mélyépítő munkás, útburkoló, vasbetonszerelő, épület- és bútorasztalos, villanyszerelő, nehézgépszerelő, optikus, daru- és felvonókezelő, bádogos, esztergályos, lakatos, szerszámkészítő, marós, csőhálózatszerelő, mezőgazdasági gépszerelő, géplakatos, kovács, üveges, lakkozó, hidegburkoló, parkettázó, vulkanizáló, adatfeldolgozó technikus, adatfeldolgozó mérnök, közgazdasági technikus, fűtés és gáztechnikus, erősáramú technikus.

Oroszi Babett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről