Vágólapra másolva!
Nem alakult jól az első negyedév a foglalkoztatás területén a Központi Statisztikai Hivatal ma reggel közölt összegzése szerint. 1,6 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma, 0,5 százalékkal nőtt a munkanélküliség az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva. A kedvezőtlen adatokba a nyugdíj-megállapítási jogszabályok változása is belejátszott.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak száma az első negyedévben 3 millió 844 ezer fő volt, 1,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkaerő-piaci folyamatokat befolyásolta a nyugdíj-megállapítási jogszabályok változása miatt a nyugdíjba vonulás előrehozása is. A 15-74 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 50,6 százalékról 49,8 százalékra csökkent. A munkanélküliek száma 333 ezer fő volt, 16 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 8,0 százalékra emelkedett.

0,7 százalékkal csökkent a reálbér

Az intézményi létszámstatisztika szerint 2008 I. negyedévében 2 millió 738 ezren álltak alkalmazásban, 36 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. Ezen belül a versenyszférát lényegében stagnálás jellemezte, a költségvetés területén dolgozók száma 5,6 százalékkal csökkent. A nettó keresetek a versenyszférában 9,5 százalékkal, a költségvetési intézményeknél - a köztisztviselői illetményalap januári 5 százalékos növelése, valamint a 13. havi fizetés előző évitől eltérő ütemű kifizetése következtében - 0,3 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdaság egészére jellemző 6,2 százalékos nettó keresetnövekedés mellett a fogyasztói árak 6,9 százalékkal emelkedtek, így a keresetek reálértéke 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről