Átlépte a tíz százalékot a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Átlépte a tízszázalékos lélektani határt a munkanélküliségi ráta. Az idei harmadik negyedévben 10,3 százalékra emelkedett az állástalanok aránya, 436 ezer embernek nincs munkája - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Jövőre feltehetően magasabb is lesz.
Vágólapra másolva!

2009 harmadik negyedévében a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 784 ezer, a munkanélkülieké 436 ezer fő volt, ami 10,3 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. Az előző év azonos időszakához képest 109 ezer fővel többen vannak állás nélkül, a ráta pedig 2,6 százalékponttal kúszott feljebb. Az előző negyedévhez képest a növekedés 0,7 százalékpont.

A férfiakat jobban sújtja

A számokból az is kiderül, hogy a válság jobban érintette a férfi munkavállalókat, ugyanis körükben az állástalanság 3,1 százalékponttal, míg a nőknél csak 2,1 százalékponttal nőtt. A munkanélküliség, az előző év azonos időszakához képest a nyugat- és a közép-dunántúli régióban nőtt leginkább.

A hazai ráta, uniós összehasonlításban átlag feletti. Az Eurostat számításai rendszeréhez igazított arány az EU-15-ben 9,1, az EU-27-ben 8,9, míg nálunk -az augusztusi adatot figyelembe véve - 9,5 százalék volt.

A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma 2009 július-szeptemberben átlagosan 3 millió 753 ezer fő volt, 138 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az erre a korcsoportra számított 55,5 százalékos foglalkoztatási ráta 1,8 százalékponttal maradt el a 2008 harmadik negyedévitől.

Minden korosztályban több állástalan

Minden ötödik állástalan a 15-24 éves korosztályból kerül ki. Az ő munkanélküliségi rátájuk egy év alatt 20,8-ról 27,7 százalékra nőtt. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája is jelentősen nőtt, a 9,3 százalékos érték 2,4 százalékponttal magasabb, mint 2008 július-szeptemberben.

A munkanélküliek 42,3 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap, 2,4 hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál, ami a munkanélküliségi státusba történő intenzív beáramlás következménye.

Az elemzők szerint lesz még rosszabb is

Még nem érte el mélypontját a munkanélküliség: 2009 végére 11, a jövő év első hónapjaiban pedig akár 11,5 százalékra is emelkedhet az állástalanok aránya - vélekedtek a frissen közölt munkanélküliségi adatokról az MTI által megkérdezett elemzők.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője elmondta: várható volt a munkanélküliség emelkedése, bár előzőleg kicsit kisebb, 10,1 százalékos rátát vártak. Azt, hogy az előző, június-augusztusi periódushoz képest 47 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, részben a szezonális foglalkoztatás kifutásával magyarázta a szakember. A munkanélküliség emelkedésének másik oka, hogy a belföldi kereslet visszaesése leépítésre kényszeríti az erre a piacra termelő cégeket - fűzte hozzá.

Ez a tendencia az elemző szerint a jövőben tovább erősödhet, mivel a magyar piacra termelő kis- és közepes vállalkozásoknál még nem tetőzött a csődhullám, így további elbocsátások várhatók.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is úgy látja, hogy még nincs vége a lejtmenetnek a munkaerőpiacon, és a következő hónapokban nő majd a munkanélküliek száma. Ennek az az oka, hogy a cégek - különösen a foglalkoztatás terén - lassabban alkalmazkodnak a gazdasági válsághoz, és a létszámot csak késleltetve igazítják hozzá a várható, jelenleg csökkenő rendelésállományhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!