Az EU-OSHA idén október 19-23. között rendezte meg az Európai Munkavédelmi Hetet, amelynek egyik kiemelkedő témája a takarítási ágazatban dolgozók munkakörülményei voltak.
Az ügynökség, közleményében rámutat: minden vállalatnak szüksége van takarítókra, de a takarítás csak ritkán számít fő tevékenységi területnek, gyakran alvállalkozók végzik, ezért általában alacsony prioritást kap. A rossz minőségű takarítás azonban sokba kerülhet a vállalkozásnak, főleg az élelmiszer- és gyógyszeriparban, ahol a nem megfelelő higiénia a vállalat működési engedélyének elvesztéséhez vezethet.
Két kiadvány a takarítói munkáról
Az ágazatot takarítási alvállalkozások uralják, köztük sok kisvállalkozással, amelyeknek olyan hevesen kell versengeniük egymással, hogy az egészségvédelem és a biztonság kérdése elsikkad - mutatnak rá a közleményben. Az EU egészségvédelmi és biztonsági szervei azonban úgy vélik, hogy a takarítási ágazat különösképpen ki van téve bizonyos munkahelyi kockázatoknak.
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség az idei Európai Hét alkalmából két kiadványt is megjelentetett, amelyek a takarítási ágazattal foglalkoznak, és körbejárják a takarító munkavállalókat érő kihívásokat, beleértve a munka nyilvánosság általi csekély elismertségét, a szokásos munkaidő lejárta utáni munkavégzést, és a veszélyes anyagoknak való kitettséget.
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség azért jött létre, hogy kielégítse a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre irányuló információs szükségleteket. A bilbaói (Spanyolország) székhelyű EU-OSHA célja a munkavállalók munkakörülményeinek javítása azáltal, hogy ösztönzi a műszaki, tudományos és gazdasági információk áramlását a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kérdésekkel foglalkozók között.