Megnyesték a cégek a cafeteria-keretet

Vágólapra másolva!
Szűkebb béren kívüli juttatási palettával szembesültek 2010 elején a dolgozók a Népszabadság vállalati körképe szerint. A megnövelt adóterher miatt sok, főleg kis cég visszakozott: csökkentette a juttatást vagy a különbözetet a dolgozó béréből vonja le. 
Vágólapra másolva!

- A munkáltatók nagy része 2010-ben csökkentette a béren kívüli juttatások keretét - mondja Fata László, a Cafeteria NET vezető tanácsadója. Tapasztalatai szerint volt, aki ezt nyíltan megtette, másoknál a dolgozók felé "kommunikált" keret ugyanannyi maradt, de végül mégis a munkavállalók béréből vonják le a me legételutalvány után befizetendő adót.

A szegedi Medikémia Zrt.-nél például az idén minden olyan támogatást megszüntettek, amely után 25 százaléknál több adót kell fizetni, s az igénybe vehető juttatások adóterheit a dolgozókra hárították. Így tesznek a Zalaegerszegen mintegy háromezer embert foglalkoztató Flextronicsnál is. Máshol csak az adóterhek egy részét "rakják" a dolgozókra: a Zala Volán Zrt.-nél például a melegétel-utalványra kirótt adóterhek felét fizetik az alkalmazottak. Van, ahol az idén egyáltalán nem kapnak utalványt a dolgozók, s a jövedelemkiesést nem pótolja béremelés. Ez főként a kisebb cégekre jellemző. Akadnak azonban olyan munkáltatók, amelyek dolgozóik érde kében hajlandók a többletterhek kifizetésére - írja a lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!