Putyin törvénytelennek nevezte orosz sportolók kizárását

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök méltánytalannak és törvénytelennek nevezte az orosz sportolók kitiltását a világversenyekről.
Vágólapra másolva!

Az államfő azon az ufai tanácskozáson beszélt erről, amelyet a sportpolitikáról rendeztek az orosz sport vezető képviselőinek részvételével. Kitért rá, hogy a néhány napja az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöki tisztéről lemondott Sztanyiszlav Pozdnyakovnak nehéz próbatételekkel kellett szembenéznie, kiemelve a koronavírus-járványt és a hozzá kapcsolódó korlátozásokat, s különösképpen azokat a - 

Putyin minősítése szerint "igazságtalan és jogellenes" - döntéseket, amelyek mind a mai napig korlátozzák az orosz sportolók részvételét a különböző nemzetközi versenyeken.

 A vívóként négyszeres olimpiai bajnok Pozdnyakov távozása indoklásaként annyit mondott, hogy az ország geopolitikai kihívások előtt áll, és minden területen optimalizálnia kell az irányítást, így az élsportban is.

A Smotrim szerint Putyin úgy vélekedett, hogy az Orosz Olimpiai Bizottságnak képesnek kell lennie a rá nehezedő nyomás ellensúlyozására, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az OKR-nek függetlennek és autonómnak kell maradnia, még akkor is, ha a sportminiszter vezeti. 

Az államfő egyszersmind fő feladatként jelölte meg Oroszország visszatérését az olimpiai családba

 - írja a President of Russia.

Hasonlóképpen fogalmazott a sportminiszteri posztot május óta ellátó Mihail Gyegtarjov, aki általános várakozás szerint rövidesen az Orosz Olimpiai Bizottság új elnöke lesz - a miniszteri tárcát megőrizve. Putyin világossá tette, nem ellenzi, hogy a sportminiszter egyidejűleg az olimpiai bizottság élén álljon, s hogy Gyegtarjovot jelöljék az OKR élére.

Pozdnyakov 2018 óta volt a számos doppingügyben érintett orosz sport ötkarikás szervezetének elnöke. Az Ukrajna elleni háború miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly felfüggesztette orosz tagszervezetét, és az orosz sportolók a párizsi játékokon is csak semlegesként indulhattak - írja a TASS.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!