A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A labdarúgó világbajnokság alatt a budapesti Gozsdu-udvarban rendhagyó karrier-tanácsadást tart egy tanácsadó cég. A HR-esek hétköznapokon 17.30 és 19.30 között kötetlen légkörben adnak tippeket az álláskeresésre illetve a munkahely-váltásra az oda ellátogatóknak.  A tanácsadóhölgyek számmal és keresztnévvel ellátott "focimezben" - vagy legalábbis annak kikiáltott női felsőben - várják az érdeklődőket. A keddi Paraguay-Japán meccs hajrájában csíptünk el életképeket a PR-eszköznek sem utolsó programról, amelyen még fröccsöt is lehetett rendelni.
Vágólapra másolva!

Nagy kivetítőn éppen meccset eldöntő 11-esek folynak, néhány asztalnál a csapatokért izguló társaságok sörözgetnek, egy külön asztalnál pedig "egyenpólóba" öltözött személyzeti tanácsadók várják az érdeklődőket. Mindeközben az egyik sarokban éppen egy szakmai megbeszélés folyik, ahol a tanácsadáson túl már konkrét állásajánlatról is szó esik. Ez a kép fogadott a Király utcáról nyíló Gozsdu-udvarban kedden a késő délutáni órákban.

A "focimezes karrier-tanácsadás" a Karrier Hungária személyzeti tanácsadó kezdeményezése. Egyrészt ügyes PR-fogás a magyar tulajdonú HR-szolgáltató iránti figyelem felkeltésére. Másrészt egy álláskeresői igény kielégítésére tett kísérlet. "Rendszeresen fordulnak hozzánk a pályázók azzal kapcsolatban, hogy segítsük őket hasznos tanácsokkal az álláskeresés során. Mivel sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy komolyabb összegeket fizessenek ki karrier-tanácsadásra, ezért arra gondoltunk, hogy a foci-világbajnokság ideje alatt ingyenesen segítünk az érdeklődőknek" - mondja Kelemen Orsolya, a Karrier Hungária senior tanácsadója.

Ellazít a Gozsdu-udvar?

Az elképzelés szerint a futball vb-s körítés és a Gozsdu-udvar hangulata ellazítja az álláskeresőket. Egy hanyagul keresztberakott álláskeresői lábból ítélve ez meg is valósul. "Érezni, hogy lazábbak így az emberek, mintha egy irodában beszélgetnénk, de mi is megpróbálunk a környezethez igazodni. A beszélgetéseket kicsit kötetlenebb stílusban vezetjük és most a tegeződés sem jelent problémát. "Igyekeztünk a két meccs közé időzíteni a beszélgetéseket, hogy senki ne maradjon le egyetlen fontos cselről vagy gólpasszról se és ne kelljen a tanácsadás mellett a szeme sarkából a kivetítőre sandítania" - fogalmaz Kelemen Orsolya.

Tesztelhető a nyelvtudás

A tanácsadásra telefonon keresztül lehet beregisztrálni, de szemmel láthatóan hamar sorra kerül az is, aki jelentkezés nélkül érkezik a helyszínre. "A regisztráció előnye, hogy biztosan nem kell várni, és ha előre elküldi a jelentkező az önéletrajzát, akkor a tanácsadó már felkészülve érkezik a beszélgetésre" - indokolt optimistán a tanácsadóhölgy.

A jelentkezők között vannak éppen állást keresők, illetve munkahellyel rendelkezők is. "Eddig főleg felsőfokú végzettségű pályakezdők és 1-2 éves tapasztalatot gyűjtött fiatalok jöttek pénzügyi, informatikai, logisztikai területekről, de volt jogász jelentkező is. Elsősorban arra vártak választ tőlünk, mit kínál a munkaerőpiac, milyen irányban folytassák karrierjük tervezését" Aki kéri, annak a nyelvtudását is letesztelik és értékelik a jelenlévő tanácsadók. "Az ideérkezők között az angol nyelvtudás szerencsére már-már természetesnek számít, azonban előfordul, hogy az önéletrajzban feltüntetett második nyelv inkább csak papíron, vagyis passzív tudásban létezik."

Óvakodjunk a túlzott reményektől

A segítő szándékú kezdeményezés kapcsán érdemes tisztában lenni az állásközvetítői piac logikájával. Már csak azért is, hogy ne érjen csalódás. Munkaszerződést a Gozsdu udvarban nem kínálnak. A személyzeti tanácsadók és a fejvadászok nem azért vannak, hogy a hozzájuk forduló álláskeresőknek állást vadásszanak, hanem hogy fizető ügyfeleik - a munkaadók - üres pozícióit betöltsék. Akit alkalmasnak tartanak, azt megbízójuknak javasolják, ám a végső szót a megbízó mondja ki. Egy munkaerő-közvetítő cégnek ennek ellenére fontosak az álláskeresők, a velük való kapcsolattartás, ugyanis minél szélesebb az adatbázisuk, annál könnyebben tudják az üres álláshelyeket betölteni.

Álláskeresői szempontból egy-egy ilyen karrier-tanácsadásból azonban sok minden kihozható. Visszajelzés szerezhető HR-esektől, kiszűrhetőek a nagyobb hibák a pályázási anyagban, körülhatárolható a reálisan megpályázható állások köre, az elérhető fizetés vagy - ahogyan hallottuk - tesztelhetjük angoltudásunkat. A formabontó HR-akció egyébként nem példa nélküli. Két évvel ezelőtt az IBM informatikai multi hívta fel magára a figyelmet, amikor éjszakai szórakozóhelyeken népszerűsítette üzleti szolgáltató központjának üres állásait. A PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég pedig "Karrierpizza" néven futó toborzási akciójával igyekszik kötetlen légkört teremteni az egyetemeken a végzés előtt álló hallgatókkal.

Érdemes megjegyezni, hogy a HR-szolgáltatói szektorban létezik a karrier-tanácsadásnak "fizetős" változata. Az Egyesült Államokban ezt career coachingnak hívják. Ez nem csupán személyes elbeszélgetést takar, hanem konkrét állásokra pályázati anyagok közös összeállítását, pályaorientációs és pszichológiai tesztek kitöltését, állásinterjúk szimulálását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!