A mezőgazdaságban foglalkoztatna a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány a mezőgazdasági idénymunka támogatásával kívánja bővíteni a foglalkoztatottak körét - mondta Simon Gábor szociális és munkaügyi államtitkár.
Vágólapra másolva!

Simon Gábor kifejtette: az Út a munkához nevű program részét képező elképzelés elsősorban a rendelkezésre állási támogatásban részesülőknek, másodsorban pedig a nyilvántartott álláskeresőknek kíván munkalehetőséget biztosítani. Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás ezzel egy időben a mezőgazdasági vállalkozók nyári munkaerő-szükségleteinek kielégítésére is alkalmas - húzta alá az államtitkár.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a program segítségével előreláthatólag több tízezer mezőgazdasági idénymunkás foglalkoztatása valósítható meg a nyári időszakban.

Az idénymunkára való felkészülésről elmondta: a mezőgazdasági vállalkozóktól összegyűjtött információk a regionális munkaügyi központokhoz érkeznek, ahonnan a területi kirendeltségekre és az önkormányzatokra továbbítják azt.

A vállalkozóknak két héttel a munkavégzés megkezdése előtt kell bejelenteniük egyszerűsített munkaerő-igénylésüket, ami alapján az önkormányzat kiértesíti az idénymunkára alkalmas munkavállalókat - fejtette ki az eljárást Simon Gábor.

Aláhúzta: ellenőrzött és legális foglalkoztatásnak számít a mezőgazdasági idénymunka ilyen típusú igénybevétele, így a munkáltatóknak - a szabályok betartása esetén - nem kell tartaniuk a munkaügyi ellenőrzésektől.

Az államtitkár megjegyezte: az áprilisban indult Út a munkához programban mintegy 66 ezer - korábban rendszeres szociális segélyben részesülő - munkavállaló 6 órás közcélú foglalkoztatása valósulhat meg közel 50 milliárd forintból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!