A kismamák fele tér vissza az álláspiacra

Vágólapra másolva!
A nőknek csak a fele tud visszatérni a munkaerőpiacra a gyes lejárta után, ám az ő örömük sem teljes: bérük ugyanis 8-10 százalékkal alacsonyabb, mint kortársaiké - derül ki a Népszabadság írásából.
Vágólapra másolva!

A gyes-gyed idejének lejártával az anyák fele tér csak vissza a munkaerőpiacra, 48 százalékuk teljes munkaidős állásba. Az újra dolgozók között átlagon felüli a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők aránya. A gyerekgondozási támogatás megszűnését követő hónapokban az érintettek tíz százaléka mondta magát munkanélkülinek, míg több mint harmaduk inaktívnak. Ez azt jelenti tehát, hogy a gyereket nevelő nők négytizede még álláskeresőként sincs ott a munkaerőpiacon - írja a Népszabadság.

Otthoni segítség is kell a visszatéréshez

Az anyák 3,7-5,5 évet hagynak ki átlagosan, hamarabb és nagyobb valószínűséggel azok tértek vissza a munkába, akik számíthattak otthoni segítségre, és lakóhelyükön is alacsony volt a munkanélküliség, működött bölcsőde a településen. A Munkaerőpiaci Tükörben megjelent kutatásból az is kiderül, az anyák bérhátrányban vannak kortársnőikhez viszonyítva. A hozzájuk hasonló hosszúságú szolgálati viszonnyal rendelkezők átlagosan 8-10 százalékkal keresnek többet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!