Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság 8. fordulójában a listavezető FC Barcelona 4-2-re kikapott az Osasuna csapatától a pamplonai El Sadar stadionban, ezzel megszakadt Hansi Flick csapatának hétmeccses győzelmei sorozata a La Ligában.

A Barcelona a forduló előtt hibátlan mérleggel vezette a bajnokságot, azonban a vezetőedző Hansi Flicknek rengeteg gondja akadt a találkozó előtt, ugyanis nem kevesebb mint nyolc játékosára nem számíthatott sérülés miatt. A katalánok legutóbb a csapatkapitány Marc-André ter Stegent vesztették el, aki Villarreal elleni bajnokin szenvedett súlyos térdsérülést, így az idei szezonban már nem léphet pályára. A német kapus helyére a Barcelona megszerezte a lengyel válogatott Wojciech Szczesnyt, aki nyáron bejelentette visszavonulását, azonban a katalán csapat hívására a 34 éves kapus reaktiválta magát. 

Koundé (bal felső sarok) és Lewandowski (jobb felső sarok) mellett kilenc spanyol játékos volt a Barca kezdőjében 
Fotó: AFP/Cesar Manso

Szczesny az Osasuna ellen még nem volt a Barcelona keretében, ott volt viszont a kispadon a klub 18 éves magyar kapusa, Yaakobishvili Áron. 

A pamplonai csapat az idei szezonban még nem veszített meccset hazai pályán, így bombameglepetés volt, hogy Hansi Flick kispadra ültette csapata két legjobb formájában lévő játékosát, az Európa-bajnok Lamine Yamalt és azt a brazil Raphinhát, akinek az idei szezonban már öt gólja és két gólpassza van. 

A felforgatott összeállításban pályára lépő Barcelona ugyan többet birtokolta a labdát, de komoly veszélyt nem jelentett az Osasuna kapujára, a 18. percben pedig jött a hidegzuhany, amikor a pamplonai csapat megszerezte a vezetést. 

Egy labdaszerzés után a Bayern Münchentől kölcsönkapott Bryan Zaragoza ment el a bal szélen, a középre tekert labdájára Ante Budimir érkezett és hat méterről védhetetlen gólt fejelt a kapu bal oldalába (1-0). 

Iñaki Peña mindkét gólnál tehetetlen volt
Fotó: AFP/Cesar Manso

A Barcelona teljesen megzavarodott az első góltól, a 28. percben pedig növelte az előnyét az Osasuna. Egy labdaszerzés után a félpályáról induló Zaragoza kapott egy kiugratást, egyedül mehetett a kapura, egy pimasz csellel elvitte a labdát Iñaki Peña mellett, majd az üres kapuba gurított (2-0). 

A második félidőre nagyobb elánnal jött ki a Barcelona, amely az 52. perc végén kis híján szépíteni tudott. Jules Koundé jobbról betett labdáját Robert Lewandowski vette át, majd 11 méterről a bal alsó irányába belsőzött, de Sergio Herrera óriási bravúrral védeni tudott. Itt az Osasuna kapusa volt a hős, de fél perccel később bűnbak lett belőle, ugyanis a rossz kigurítását Gerard Martin megszerezte, majd Pau Victorhoz továbbította, aki 22 méterről visszalőtte a labdát az üresen maradt kapuba, amelybe Sergio Herrera ugyan visszaért, de a kezei között becsúszott a lövés a jobb alsóba (1-2).

A 22 éves Pau Victor az első gólját lőtte a bajnokságban
Fotó: AFP/Cesar Manso

A szépítés után Hansi Flick szinte azonnal váltott: pályára küldte Lamine Yamalt és Raphinhát is. 

A 67. percben óriási helyzetet hagyott ki a Barcelona. Az Európa-bajnok Ferrán Torres egy megkerülős csellel elment Alejandro Catena mellett, ziccerbe került, de közeli lövését Sergio Herrera védeni tudta. 

A kihagyott helyzet pedig gyorsan megbosszulta magát, ugyanis a 71. percben egy gyors kontratámadás végén a középen érkező Budimir kapott egy bepasszolt labdát, azonban lőni készülő a horvát támadót Sergi Dominguez hátulról elkaszálta, így büntetőt kapott az Osasuna. A labda mögé Budimir állt oda, és higgadtan a bal alsó sarokba lőtt (3-1).

CA Osasuna v FC Barcelona - La Liga EA Sports
Így ünnepelték az Osasuna játékosai Ante Budimir második gólját
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Budimir tizenegyese eldöntötte a meccset, de az Osasuna a hajrában sem állt meg. A pamplonai csapat a 86. percben újabb gólt lőtt, amikor a csereként beállt Abel Bretones leszerelte Lamine Yamalt, majd egy pattanás után, 21 méterről óriási gólt lőtt a kapu bal oldalába (4-1). A végeredményt végül Lamine Yamal állította be, aki a 89. percben kapott labdát Ferrán Torrestől, majd 18 méterről hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba (4-2). 

Ezzel a győzelemmel az Osasuna feljött a tabella hatodik helyére és továbbra is veretlen hazai pályán, míg a Barcelona először veszített pontokat a spanyol bajnokságban, de így is maradt az első helyen. 

La Liga, 8. forduló:
Osasuna-Barcelona 4-2 (2-0)
Getafe-Alaves 2-0 (1-0)
Rayo Vallecano-Leganes 1-1 (1-0)
Real Sociedad-Valencia 3-0 (1-0)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!