A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Antropikus elv (lakható világ elve): e sokak által vitatott elv szerint a Világegyetem jelenségeinek vizsgálata során nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy legalább az emberi élet kialakult benne. Ebből kiindulva például az Univerzum fejlődésével kapcsolatos elméletek közül csak azok lehetnek helyesek, amelyek semmilyen részlete nem jelent akadályt a földi élet megjelenése szempontjából.

Archebaktériumok vagy archeák: másképpen ősbaktériumok; az élővilág ma már legmagasabb rendszertani szinten elkülönített csoportja. Az archebaktériumok tehát külön birodalmat alkotnak a valódi baktériumok (eubaktériumok) és az eukarióták mellett. Elkülönítésüket sok szempontból egyedi biokémiai és genetikai szerveződésük indokolja. Feltehetően az utolsó közös őshöz legközelebb álló szervezetek, s belőlük alakultak ki az eukarióták. Zömükben extremofil szervezetek.

Archeák: lásd archebaktériumok

Argus: A SETI League által koordinált amatőr SETI program, amelynek célja az egész égbolt folyamatos lefedése és vizsgálata több ezer kisteljesítményű rádiótávcsővel.

Asztrobiológia: olyan tudományközi kutatási terület, amelynek fő célja az élet bármilyen általunk ismert formájának keresése a Földön kívül, a földi élet kialakulásának, evolúciójának és jövőbeli sorsának megértése, az élet és az Univerzum valódi viszonyának tisztázása. Nevezik exobiológiának és bioasztronómiának is.

Árapályfűtés: egy nagy tömegű égitest erős gravitációs hatása eltérő mértékben vonzza kisebb szilárd szomszédjainak közelebbi és távolabbi részeit, ezért ha azok mozognak, rétegeikben periodikus elmozdulás történik és belső súrlódás lép fel, amely jelentős hőenergia-mennyiséget termel.

Barna törpe: olyan csillagkezdemény, amelyben a kezdeti kis tömeg miatt (kevesebb mint 0,08 naptömeg) nem indultak meg az atommagfúziós folyamatok.

Bioasztronómia: lásd asztrobiológia

Drake-formula: Annak becslésére szolgáló formula, hogy milyen tényezők határozzák meg a velünk egyidőben létező és kommunikálni képes idegen civilizációk számát a Tejútrendszerben. 1961-ben Frank Drake fogalmazta meg először.

Exobiológia: lásd asztrobiológia

Exobolygó: Naprendszeren kívüli bolygó. Jelenleg több mint 100 ilyen égitestet ismerünk.

Extremofil szervezetek: szélsőséges környezeti viszonyok elviselésére képes, illetve azokat kedvelő szervezetek. Általában egyszerű szerveződésűek, számos baktériumot és archeobaktréiumot találunk közöttük.

Fermi-paradoxon: Enrico Fermi híres kérdése a múlt század közepéről: ha a Tejútrendszer tele lenne fejlett technikai civilizációkkal, akkor miért nincsenek még itt, a Földön? Azóta sokféle változatban szerepel ez a paradoxon a SETI irodalomban.

Lakható zóna: csillagok körül lehatárolható övezet, amelyen belül ha kőzetbolygó található, felszínén az élet megjelenéséhez alkalmas környezet (hőmérséklet, sugárzási szint, valamilyen oldószer, elsősorban folyékony víz) jöhet létre.

Pánspermia: a "bolygóközi megtermékenyítés" elmélete, mely szerint az élet csírái kisbolygók, üstökösmagok vagy meteorok belsejében juthatnak el égitestről égitestre, s lehetséges, hogy a Földre is ilyen módon került az élet.

Phoenix: A SETI Institute által vezetett mikrohullámú SETI program, amely kiválasztott csillagokat céloz meg. A megfigyeléseket főleg az arecibói rádiótávcsővel végzik. Az 1992-ben megindított és 1993-ban leállított hivatalos NASA SETI program egy részének folytatása.

SERENDIP: a Berkeley egyetemen kezdeményezett SETI program. A mikrohullámú megfigyeléseket a Hat Creek Radio Astronomy Observatory, a JPL-Goldstone és Arecibo rádiótávcsöveivel hajtják végre anélkül, hogy azok rádiócsillagászati programjait módosítani kellene. A sokcsatornás spektrumanalizátor ugyanis a rádiótávcső megfigyeléseit elemzi SETI célra függetlenül attól, hogy a távcső éppen milyen égitest felé irányul.

SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence): Földön kívüli értelem, pontosabban kommunikáló technikai civilizáció kutatása. A színkép infravörös, látható és mikrohullámú tartományainak passzív vizsgálata mesterséges eredetű jelek után. 1960-ban az OZMA projekttel kezdődött.

SETI@home: A SERENDIP megfigyelések feldolgozását személyi számítógépek az interneten keresztül összekapcsolt hálózata végzi az egész világon. A több millió számítógépen a program ernyővédőként, szabad időben dolgozik, az eredményeket Berkeleyben összesítik.

Szupercivilizáció: az orosz Kardasov professzor által felvetett lehetőség, hogy bizonyos Földön kívüli civilizációk már eljuthattak fejlődésük olyan fokára, hogy képesek felhasználni csillaguk vagy csillagrendszerük teljes energiáját. Ilyen szupercivilizációk léte az infravörös tartományban nagy távolságból is felismerhető lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!