Fordított körtés sütemény

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 3 db körte, 25 dkg kék áfonya, 3 db tojás, 2 evőkanál konyak, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi só

Elkészítése:
Tegyünk egy körülbelül 23 centiméter átmérőjű kerek tortaformát (lehetőleg lecsatolható oldalút) egy ív sütőpapírra, majd az aljánál rajzoljuk körbe, és ollóval vágjuk ki.

Tegyük a kivágott korongot a tortaforma aljára, a forma oldalát kenjük ki vajjal, és hintsük meg liszttel. Szórjunk a papírra 3 evőkanálnyi cukrot, helyezzük el rajta a meghámozott, kimagozott és kis cikkekre felvágott körtéket, végezetül szórjuk rá az áfonyát.

Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot és csipetnyi sót. Elektromos keverővel keverjük körülbelül tíz percig, míg könnyű és habos nem lesz.

Egyenként üssük bele a tojásokat, mindegyik tojással jól dolgozzuk össze, öntsük hozzá a konyakot, majd kis adagokban keverjük hozzá a sütőpor, a gyömbér és a liszt keveréket.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kanalazzuk a formában lévő gyümölcsökre, evőkanál segítségével egyengessük el a felszínét, majd tegyük a sütőbe.

160 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg a tésztát fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk.

Az elkészült sütit hagyjuk hűlni öt percig, utána egy gyors mozdulattal borítsuk nagy tányérra. Vágjuk cikkekre, tetejét fahéjas porcukorral hintsük meg, akár vaníliafagylaltot és tejszínhabot is kanalazhatunk mellé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!