A diszkrécióval csábítják a betéteseket az osztrák bankok

Vágólapra másolva!
Az osztrák bankok nem szolgáltatnak ki semmilyen személyes adatot az ügyfélről, a diszkréció miatt pedig számos magyar betétes a magyarországinál valamivel alacsonyabb kamatot is elviseli - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Tavalyi statisztikák szerint az Ausztriában elhelyezett bankbetétek összértékét tekintve Magyarország előkelő helyen áll: a 2008-as forrásadó-hazautalásokról készített statisztika alapján a németek és az olaszok után a magyar állampolgárok következnek, akik összesen 424 millió eurót tároltak osztrák bankokban.

Ez nem is meglepő, mivel az osztrák bankok vonzó célpontnak számítanak. A Világgazdaság összeállítása az osztrák bankok nem adnak ki semmilyen személyes adatot külföldi hatóságoknak. Az adatszolgáltatást, ezen belül a forrásadó kifizetését is az osztrák banktitok előírásai szabályozzák. Ennek megfelelően a a forrásadó kifzetésekor az ügyfelek adatai nélkül kapja meg az adott összeget az adóhivatal.

A diszkréció miatt a magyar betétesek beérik a magyarországinál valamivel alacsonyabb betéti kamatokkal. Részben azért is, mert a magyar bankok inkább csak rövid távra kínálnak viszonylag magas kamatot az euróbetétekre. Aki hosszú távon szeretne euróban takarékoskodni, annak megéri Ausztriában fialtatni a pénzét: a nem akciós éves kamat az osztrák bankoknál 1-2 százalék, szemben a magyarországi bankok 0,7-0,8 százalékos ajánlatával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!