Befektetői napot tartott a Gutmann

Vágólapra másolva!
Befektetői nap címmel előadássorozatot szervezett a Gutmann osztrák magánbank. A programon neves külföldi előadók szólaltak meg aktuális témákban: európai államcsőd-kockázatokról, illetve a fejlődő piacokról volt szó.
Vágólapra másolva!

Francois-Xavier Chauchat, a GaveKal Research közgazdásza az európai államcsőd-kockázatokról tartott előadást. Ebben megállapította, hogy Portugália és Franciaország a fő kockázati tényezőket tekintve szinte ugyanolyan helyzetben van: körülbelül ugyanakkora államadóssági szinttel rendelkeznek és ugyanakkora ütemben kell leszorítaniuk a költségvetési hiányukat, mégis a portugálok kockázatát magasabbra értékelik, mint a franciákét.

A leginkább kockázatos eurózóna-tag ma Görögország, az uniós mentőcsomag ellenére is. Az elemzők leginkább a déli országok bedőlését tartják kockázatosnak: Portugália, Olaszország és az a Spanyolország, amelynek a bankrendszere okozhat komoly fejfájást.

A következő előadáson a londoni Mark Reinisch a fejlődő piacokról beszélt. Elemzése szerint az ázsiai, kelet-európai és dél-amerikai piacok közös jellemzője, hogy jobb makrogazdasági jellemzőkkel bírnak, mint a fejlettek. Alacsonyabb a fejlődők csoportjának átlagos költségvetési hiánya, közel kétszer gyorsabb a GDP-növekedése, ezáltal kedvezőbb kilátásokkal bírnak, mint a fejlettek.

Ugyanakkor az elmúlt évtizedek államcsődjei is ezekben a régiókban történtek (Argentína, Oroszország), s a tőkeáramlásnak is ők vannak leginkább kitéve. A válság kitörésekor gyorsan áramlott ki a tőke ezekből az országokból, ezért látványos a visszaesés, az egyébként jól teljesítő országokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!