Az egészséges időskort fiatalon alapozzuk meg

Vágólapra másolva!
A betegségre való hajlamot a kor múlásának és a géneknek is betudhatjuk, viszont életmódunkkal minimálisra csökkenthetjük az esetleges rizikófaktorokat, és boldogabban, kiegyensúlyozottabban élhetünk időskorunkban.
Vágólapra másolva!

Idehaza viszonylag ritkán halljuk a geritária kifejezést, míg az idősgyógyászat Nyugat-Európában több évtizedes múltra tekint vissza. Ez a szakterület egykor a belgyógyászat része volt, akárcsak a gyermekgyógyászat, ám utóbbi jóval előbb vált önálló szakterületté. Az életkor kitolódásával és a betegségek jobb gyógyítási lehetőségeivel azonban az orvosok számára egyre világosabbá vált, hogy az idősek gyógyításában számos olyan sajátosság kerül előtérbe, melyek a belgyógyászati gyakorlatban fel sem merülnek. Ez késztette a kutatókat és a gyakorló orvosokat arra, hogy az idősödés folyamatával foglalkozzanak. A gerontológia nem csak az időskor betegségeiről szól, magába foglalja a kísérletes gerontológiát, a természetes idősödés jellemzőit, és foglalkozik az idősödés szociális- és társadalmai sajátosságaival is.


Időskorban nehezen felismerhetők a betegségek


Az idősgyógyászatban másként kell a betegségeket feltárni, a tünetek gyakran nem a belgyógyászatban megszokottakhoz hasonlítanak, sokszor nem a betegségek klasszikus jeleit mutatják. Dr. Koczor Andrea geriáter szerint ezért nemcsak a belgyógyászatban, hanem az orvostudomány szinte minden ágában szükség lenne az idősek ilyen megközelítésű gyógyítására.


Nem a mindig a gén a hibás!


A megelőzésről nagyon sok szó esik napjainkban, keveset hallunk azonban arról, hogyan kellene egészségesen öregedni, pedig ez a folyamat már az óvodában elkezdődik. Sokkal könnyebb a betegségeket még idejében megelőzni, mint gyógyítani, és ez a megállapítás fokozottan érvényes a születésünkkor megkezdődő idősödési folyamatra is.


A testi és lelki problémák kapcsán szinte mindig felmerül az öröklődés kérdése. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a betegségre való hajlamot ugyan örökölhetjük, de sok mindent tehetünk a kialakulása ellen. A helyes hozzáállás az, amikor nem rettegünk az egészségügyi problémáktól, hanem az életmódunkkal igyekszünk kivédeni a káros hatásokat, és minimálisra csökkenteni az esetleges rizikó faktorokat. Ha az idősödést, mint természetes folyamatot elfogadjuk, könnyebb a lelki egyensúlyt is megtalálni.


Lényeges a pozitív gondolkodás


Dr. Koczor Andrea véleménye szerint napjainkban a fiatalok káros szenvedélyekkel és rossz szokásokkal teli életmódja csak egy rosszul értelmezett menekülés, amely tovább rontja az életkilátásaikat. Függetlenül a génektől, életünk irányítása döntően a saját kezünkben van, ezért használjuk ki a lehetőségeket és éljünk aktívan, de ne zsákmányoljuk ki a szervezetünket, mindig szakítsunk időt a pihenésre és a lazításra is.


A geriáter szerint a szabadidő kulturált eltöltésének fontos részét képezi a lelki békére való törekvés, hogy az életben megtaláljuk a szépet és a jót. A pozitív gondolkodás kialakítása elengedhetetlen része a lelki békének, és az egészséges életmód kialakításában nagy segítségünkre lehet.

dr. Koczor Andrea

Ha kíváncsi vagy, milyen leszel 2030-ban, próbáld ki az iwiw alkalmazásunkat!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!