Csobbanós idő lesz a hétvégén

Leesik a vérnyomásunk a hőségben, több infarktus a kánikulában, idős hölgy budapesti szökőkútnál
Vágólapra másolva!
A tavak már túl melegek a hűsöléshez. Marad a kánikula, de záporokra, zivatarokra kell számítani. Nem valószínű, hogy megdőlnének a napi melegrekordok.
Vágólapra másolva!

Ideális idő ígérkezik a strandoláshoz a hétvégén, sőt a tavak 26-28 Celsius-fokos hőmérséklete már túl magas is a hűsöléshez. A szörfösök is vízre kelhetnek a megélénkülő szélben. A forróság miatt azonban érdemes elővigyázatosnak lenni, a déli órákban kerülni a nagyobb fizikai erőkifejtéssel járó sportokat és a kerti munkát. Leghamarabb kedden enyhülhet a kánikula.

Szombaton ismét sok napsütésre, valamint a délutáni órákban gomolyfelhő-képződésre számít az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ekkor főként az északkeleti, illetve délnyugati országrészben várható zápor, zivatar. Változó irányú, mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarban átmenetileg viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 17, 23, napközben 31, 36 fok között alakul.

Vasárnap is napos időre lehet számítani, északkeleten néhol záporral, zivatarral. A délnyugati szél a Dunántúlon megélénkül, olykor megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 17, 23, a délutáni órákban általában 31, 37 fok között várható.

Nem dőlnek meg a melegrekordok

A kánikula ellenére a meleg valószínűleg csak megközelíti az eddigi rekordokat. Szombaton az eddigi melegrekord 39,1 fok volt, amelyet Baján, 1957. július 8-án mértek. Budapesten ekkor a rekord 37,2 fok volt, szintén 1957-ben. Az abszolút minimum 4,5 fok volt, amit 1984-ben Pápán figyeltek meg. Budapesten az abszolút minimum 7,9 fok volt, amit 1990-ben mértek.

A következő napokban sem lesz front Magyarország felett, de a nagy meleg élettani hatásai jelentkezhetnek. A levertség, fejfájás, álmatlanság, illetve a vérnyomás-ingadozásnak időjárási okai is lehetnek. Csökken a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind az utakon. Továbbra is az extrém erős szint közelében jár az UV-sugárzás.

A környező országokban általában kánikulára van kilátás, sok-sok napsütéssel. Inkább csak a magasabban fekvő tájakon képződik több gomolyfelhő, zápor, zivatar itt fokozott eséllyel alakul ki. A hegyekben ugyanakkor elviselhetőbb lesz a hőmérséklet.

Ilyen volt a héten az időjárás
Szombaton a maximumhőmérséklet 31, 37, a további napokon már 33, 39 fok között alakult. Túlnyomóan napos, száraz idő volt, csak kedden este, szerdára virradó éjszaka északnyugaton, szerdán napközben pedig az Északi-középhegység térségében fordult elő zápor, zivatar. Több napon is megdőlt minimumhőmérséklet rekordja, azaz az adott napon még nem volt ennyire enyhe az éjszaka. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16, 25 fok alakult.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!