Rekordnyereség teszi még vonzóbbá a bankokat

Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb profitját érheti el a bankszektor az idei negyedik negyedévben az ismert elemző, Dick Bove szerint. A pénzügyi szektor nyeresége évek óta töretlenül növekszik, amit nagyobb osztalékfizetésekkel tesznek még vonzóbbá a bankok a befektetők szemében. Ha a piacon emellett megjelenik a jegybankok további eszközvásárlási programjaiból származó többletlikviditás, akkor a bankpapírok szép jövő előtt állhatnak.    
Vágólapra másolva!

Rekordprofitot realizálhatnak a bankok a negyedik negyedévben Dick Bove szerint, aki a CNBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy 38 milliárd dolláros nyereséget termelhetett a szektor az utolsó három hónapban. Ez minden idők legnagyobb nyereségének számítana, és a tavalyi év azonos időszakában elért 25 milliárd dollár után 50 százalékos bővülésnek felelne meg.

Az elemző megemlítette, hogy a pénzügyi intézmények profitja évről-évre, negyedévről-negyedévre növekszik, ami most sem törhet meg, mivel a harmadik negyedévben 37 milliárd dolláros volt a nyereség.

Dick Bove jóslata szerint a bankpapírokat jövőre tovább vásárolhatják a befektetők, mivel a bankok a rekordnyereségből egyre többet juttathatnak vissza a részvényeseknek osztalékfizetések révén. Számítása szerint például a Bank of America nyereségének a 30 százalékát fogja ilyen módon visszaosztani a tulajdonosoknak a következő években, de a többi bank részvényesei is hasonló arányú kifizetésekre számíthatnak.

Ezen túl a jegybankok eszközvásárlási programjai további pénzt önthetnek a részvénypiacokra, melyekből eddig a nagyobb befektetési bankok (például Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup) még nem profitáltak jelentősen. Ha a növekvő pénzkínálat miatt emelkedő kereskedési aktivitást kombináljuk a vonzó osztalékfizetések lehetőségével, belátható, hogy a pénzügyi szektor növekedési kilátásai igencsak kecsegtetőek.

Ezt alátámaszthatja, hogy az amerikai pénzügyi szektor mozgását leképező ETF másfél éves csúcsán mozog.

XLF ETF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!