Lendületben a BMW

Vágólapra másolva!
Pörög az üzlet a BMW-nél a harmadik negyedéves eredmények alapján. A német autógyártó kétszámjegyű ütemben tudta növelni profitját a luxusautói iránti növekvő keresletnek köszönhetően, ráadásul a számok az elemzők körében is kellemes meglepetést okoztak.
Vágólapra másolva!

Remek negyedévet zárt a világ legnagyobb luxusautó-gyártójának számító BMW. A német társaság üzemi eredménye egy év alatt 17 százalékkal tudott emelkedni a harmadik negyedévben, ráadásul a 2,26 milliárd eurós nyereség messze felülmúlta az elemzői várakozásokat is.

Ez nagy részben a vártnál nagyobb mértékben növekvő árbevételnek köszönhető, mely az egy évvel korábbi szintről 4,5 százalékkal tudott emelkedni (egészen pontosan 19,6 milliárd euróra).

Forrás: BMW, Investor.hu

A BMW eredményjavulásának fő hajtómotorja az autói iránti kimagasló kereslet volt. A cég 509,7 ezer darab járművet tudott értékesíteni a negyedév során, közel 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A zászlóshajónak számító BMW-k eladásai közel 7 százalékkal nőttek, de a Rolls-Royce-okból is 8 százalékkal több fogyott mint egy évvel korábban (tény: 891 darab). Ugyanakkor a Mini gépkocsik értékesítései nagyjából stagnáltak (75,6 ezer darab).

A nemrégiben piacra dobott új BMW-modellek kedvező fogadtatásra találtak a piacon, és részben azoknak köszönhető az eladások növekedése. Az új X5-ös és X4-es kupé városi terepjáró iránt egyaránt kimagasló volt a kereslet, előbbinek köszönhetően pedig az egész X5-ös széria eladásai 34 százalékkal ugrottak meg.

BMW X5 xDrive30d Fotó: Koncz Dávid

További pozitívum, hogy az eredményes működést mérő EBIT-margin (üzemi eredményhányad) 9,4 százaékra tudott emelkedni a harmadik negyedévre az egy évvel korábbi 9 százalékról. Ezzel a BMW rendelkezik a legnagyobb üzemi eredményhányaddal a közvetlen riválisok közül, a Volkswagen Audijainál ugyanis 9,2 százalékos, a Daimler Mercedeseinél pedig 8,5 százalékos volt ez az érték a negyedév végén.

Az összeladásokat tekintve a negyedévet ismét a BMW nyerte meg a Mercedes és Audi előtt. A BMW-modellek már említett 433 ezer darabos értékesítéseit csak megközelíteni tudta az Audi a 429 ezres eladásaival, míg a dobogó harmadik fokát változatlanul a Daimler Mercedesei foglalják el (411,6 ezer darab fogyott a modellből).

Azonban a különbség egyre olvad a három nagy rivális között, miután mindegyikük rendkívül agresszív növekedést kezdett megvalósítani annak érdekében, hogy egyikük se maradjon le a versenyben a másik mögött (a Daimlerről részletes is írtunk korábban).

Forrás: Investor.hu

A BMW várakozásai szerint az elindult kedvező folyamatok az év hátralévő részében is fennmaradhatnak, és továbbra is erős lehet a kereslet az autói iránt. A cég emiatt fenntartotta eredményvárakozásait, és az üzemi eredmény jelentős növekedésére számítanak idén a tavalyi 7,9 milliárd eurós üzemi profithoz képest. Továbbá idén átléphetik a bűvös 2 millió darabos járműeladásokat, ami mindenkori rekordnak felelne meg.

A vállalat ezen túl bejelentette, hogy tovább kívánja növelni munkaerő-állományát, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő kereslettel.

A kedvező számok ellenére a BMW részvényei egy százalékos mínuszban mozognak.

BMW napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!