Közös főzéssel egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be az idén először megrendezésre kerülő Pont Fesztivált Weyer Balázs, a szervező Hangvető programigazgatója.
A felnőtt és gyerekprogramokat egyaránt kínáló Pont Fesztivál egybeesik a közép-ázsiai Novruz tavaszünnep végével.A rendezvény célja, hogy bemutassa a térség zenéjét, gasztronómiáját, hagyományait
- mondta Weyer Balázs a keddi sajtótájékoztatón.
A sajtó munkatársai a rendezvény szervezőivel együtt készítették el a Novruz tavaszünnepének egyik klasszikus fogását, Sevinj Mojerie, a Marquis de Salade étterem tulajdonosának vezetésével, aki a főzés közben mesélt is erről az ünnepről.
A Noruz a hagyományos újévi ünnep Iránban, Azerbajdzsánban, Afganisztánban, Indiában, Törökországban, Zanzibáron, Albániában, a kurdok közt és Közép-Ázsia több országában. Több mint 300 millió ember ünnepli világszerte. Az UNESCO szellemi kulturális örökségének része 2008-tól.
A hétvégi fesztiválon középpontban lesznek a türk hagyományok, a Noruz, bemutatva a térség gasztonómiáját, zenéjét, szokásait. Ki lehet majd próbálni a török szőnyegcsomózást, torokéneket lehet tanulni majd, lesz sólyomröptetés, A gyerekek sem fognak unatkozni, délután fejdíszt, lovacskát, nemezlabdát, Ebru-festményt készíthetnek, jurtát építhetnek vagy kazah és kirgiz mesét hallgathatnak a nemezsátorban, a felnőttek kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegeket, kalpagokat, fotókat, takarókat, nyergeket, szőtteseket és viseleteket tekinthetnek meg a tárgykiállításokon.
Az érdeklődők megkóstolhatják a Novruz tavaszünnep ízeit, esténként pedig különleges koncertekenen vehetnek részt. Az első napon Navratil Andrea és Vizeli Balázs zenekara Demeter László közreműködésével Kodály-gyűjtések és csuvas dalok címmel ad műsort, majd a világhírű tarjátékos, az azeri Malik Mansurov lép színpadra. Vasárnap Guessous Mesi és triója autentikus török és magyar dallamokat ad elő, végül a hagyományos tuvai torokének stílus ismert képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes játszik.
A fesztivált április 1-2.-án tartják, a Várkert Bazárban.