Mérgező lehet, ha sütőtök helyett dísztököt eszik valaki

tök,evés,sárga
Sütésre alkalmas bio tököcske
Vágólapra másolva!
Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás, a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A "sütőtökökről"

A köznyelvben „sütőtöknek" hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezeket biológiai érettségükben szedik le (vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak).

Magyarországon – a területalapú támogatási adatok szerint – mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (közel 600 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.

Magyarországon a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma.

- írják az agrárkamara szakemberei.

Sütésre alkalmas bio tök (illusztráció) Forrás: Shutterstock.com

Egészben vásárolva pedig ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. Fogyaszthatjuk például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként; húsok mellé, párolva kiváló köret.

A "halloween-tökök"

A Halloween Magyarországon kultúridegen, kelta eredetű szokás. Amit a zöldségesek, áruházak általában - de nem minden esetben - Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen.

Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető.

A halloween alkalmából díszítésre, faragásra használt tökök nem ehetők, sok esetben mérgezéses tüneteket okozhatnak! Forrás: Robert Nathan Garlington/Pixabay

Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilogrammos fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak.

Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek,

de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól - írja a NAK.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!